Kötü yöneticiler tanımlaması kulağa hakikaten kötü geliyor değil mi? Hayatının herhangi bir döneminde onlardan biri veya bir kaçı ile çalışmaya maruz kalmamış kişi neredeyse yoktur.

Araştırmalara göre bir kişinin 1 yıldan önce işten ayrılmasının maliyeti, o kişinin yıllık brüt ücretinin 2,5 katına ulaşıyor. İşten ayrılma nedenlerine bakıldığında yöneticiden memnun olmama ilk 3 sırada yer alıyor.

İdare etmek ile ilgili görevlendirilen bu kişilerin olumsuz özelliklere sahip olanları genelde idare edilir. Yöneticilik işinin bu insanlar tarafından yanlış algılandığını düşünüyorum. Piskopatlık yapıp, akşama kadar insanları azarlamayı, aşağılamayı ve otorite kurmayı iyi yöneticilik yapmak olarak gören bu insanlarla çalışan kişiler  bir süre sonra kronik depresyon haline girerler. Hele bir de yetkili ama yetersiz olanına denk gelindiyse iş zor. Bu tarz yöneticileri ne yapsan memnun edemezsin ve onları çok iyi anlatan kısa bir hikaye var.

Büyük bir şirketin üst düzey yöneticilerinden biri bir gün Newyork üzerinde balonla dolaşmaya çıkar.  Aksilik bu ya, pusulasını aşağıya düşürür ve kaybolur. İnmek için uygun bir yer ararken bir gökdelenin tepesinde sigara içen bir adam görür ve alçalır. “pardon. ben neredeyim acaba?” diye sorar;

 

“Yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içindesin” der adam.

 

Yönetici sinirlenir;

 

“Sen mühendissin değil mi?” diye sorar.

 

“Evet.” der adam. “nereden bildin?”

 

“Çünkü başım belada ve sana bir soru soruyorum, verdiğin cevap 100% doğru fakat hin bir isime yaramıyor.”

 

“Sen de yöneticisin değil mi?”

 

“Evet sen nereden bildin?”

 

“Çünkü yerden 500 feet yükseklikte bir balonun içinde kaybolmuşsun. Pusulan yok, berbat durumdasın. Fakat bu simdi benim sucum oldu.”

Kötü yöneticilerin hepsinde aşağıda sıralanan kötü yaklaşımların hepsinin bir arada olması söz konusu değildir ama birden fazlasını bir arada barındıranları pek fazla.  İşimin doğası gereği abartısız yüzlerce hatta binlerce yönetici tanıdım. Ortak çok fazla davranışları var. Peki kötü yönetici  dediğimiz bu profiller neler yapar;

 

  • İnsanları başkalarının önünde azarlar ve acımasızca eleştirirler. Her aksiyonu eleştirirler. Yetersizlik duygusu yaratmaktan keyif alırlar. İllaki övecek ise başkalarının yanında yapmayı tercih etmez.
  • Adalet, onlar için sadece bir kadın adıdır. Çoğunlukla acımasızlık boyutta hakkaniyetten uzak olabilirler.
  • Suçlama üzerine kurulu bir iletişim dilleri vardır, tehdit ederek ve bağırarak her işi yaptıracaklarına inanırlar.
  • Bir yerde başarı var ise show yapan, sorun varsa anında yok olabilen yapıdadırlar.
  • Teşekkür etmeyi bilmezler. Mantıkları ‘’iyide bunu yapmak için para alıyor’’ şeklindedir.
  • Çok çabuk gaza gelirler, sorgu sual etmeden kalaylamakta üzerlerine yoktur.
  • İnsan psikolojisinden anlamaz, anlamak için çaba göstermezler. İnsanların ne hissettiğine  neredeyse hiç odaklanmazlar.
  • Garip terminler verirler, olmayacak işlerin olmayacak zamanlarda tamamlanmasını isterler. Gerçekleşmesi imkansız hedefler ile sınamaktan keyif alırlar.
  • Bir kısmı fikir hırsızıdır, astların orijinal fikrinin kendisininmiş gibi anlatırlar.
  • Astlarına hayatı zehir edip üstlerine karşı ultra yalaka olanlarının sayısı da hiç az değildir.
  • Saygı görmek konusunda takıntılıdırlar.
  • Sabırsızlardır, sonuçtan çok süreçle ilgilenirler.
  • Eleştirilmeye ve fikir ayrılıklarına tahammülleri yoktur.
  • Kendisine ulaşılmaz, maillere dönmezler, telefona cevap vermezler.
  • Mikro yönetimi severler ve sürekli her şeyi didik didik kontrol etmek isterler.
  • İltifattan ve pohpohlanmaktan hoşlanırlar.

Yönetici önce insan olmalı ve insanları sevmeli. İnsanlıktan nasibini almamış, işini bilmeyen ve bilmediğini de asla kabul etmeyen, karakteri bozuk insanları en tepelere taşıyan sistemin de kendini sorgulaması gerekiyor. Maalesef Türkiye’de yönetici koltuklarının önemli bir kısmı liyakatli olmayan yöneticilerle dolu. Ülkenin evvela karakteri sağlam, işinde usta, adil yöneticilere ihtiyacı çok fazla.

 

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...