”Yeter ki inan, her şeyi başarabilirsin.” Çok dayanaksız bir slogan. Harekete geçmeden, gayret etmeden saf bir inançla kim neyi başarır? Önce hakikat ile yüzleşmeli. Konfor alanında müebbet yemiş olmayı seçtiysek inanç çok cılız kalır.

Konfor Alanında Olduğumuzu Gösteren 7 İşaret

1. Aşırı ustalaşma: Hayatındaki her işi ezbere yapar haldesin. Yemek yapmak, araba kullanmak, iş ile ilgili bir programı kullanmak vb. Her işte çok ustalaştın ve acemilik edecek yerin ya da işin yok.

Soru: En son ne zaman yeni bir şey öğrendin ya da denedin?

2. Sonsuz bekleme: Kilolardan şikayetçisin ve gün gelip vermeyi bekliyorsun. Lisan öğrenmeyi çok istiyorsun ama senelerdir intermediate seviyeyi koruyorsun. İşinden son derece mutsuzsun ama şikayet ederek  devam edip bir fırsatın seni bulmasını bekliyorsun. Evliliğinde ya da partnerinle ilişkinde hiç huzurun yok ama düzelir, kim uğraşacak diye beklemedesin. Kariyerinde istediğin terfi yıllardır gelmiyor ve artık kabullenmiş haldesin.

Soru: Adım atmak için neyi ya da kimi bekliyorsun

3. Sıfır belirsizlik: Belirsizliğin tüm unsurları hayatından kalkmış ve her şey tahmin edebilir halde, rutinde boğuluyorsun, kendiliğindenlik neredeyse hiç yok ve bu sürprizsiz yaşamdan gurur duyuyorsun.

Soru: Seni korkutan ne?
 
4. Sürüklenme: Finansal bir yatırım, bir yere taşınmak, tatile gitmek, bir akşam programına dahil olmak, evlenmek veya bir kariyerle ilgili bir değişim. Bu değişikliklerin ve kararların kaç tanesi senin tarafından başlatıldı? Olayların peşinden sürükleniyor musun yoksa olayları mı peşinden sürüklüyorsun?

Soru: Sürüklenmenin tam tersi ne olabilir?
 
5. Cevap bataklığı:  Zihninde cevaplar her yeri istila etmiş ve sorular neredeyse semtine uğramıyorsa, ‘ben bilmem’  diyen acemi bir öğrenci rolü yerine sahnedeki ‘’bilen insan’’ olmayı seçiyorsun.

Soru: Seni sorulardan bu kadar uzak tutan ne?
 
6. Hayal çöplüğü: Bir kitap yazmak, kendi işini kurmak, yurt dışında yaşamak, hayatının aşkını bulmak gibi hayallerin var.

Soru: Ne kadar süredir oradalar. Ve gerçek olmaları için  gerçekten neler yaptın?

7. Hep aynı nakarat: Sürekli aynı sosyal çevredesin, yeni arkadaş edinmeye kapalısın ve bunun için haklı gerekçelerin var. Aynı mekanlara gidip, aynı yerlerde tatil yapıyorsun. Aynı yolları kullanıyor ve hep aynı tarz kıyafetleri ve aynı renkleri seçiyorsun. Yemek masasında, toplantı odasında bile yerin aynı.

Soru: Farklı olsalar ne olur?

7 maddeye bakınca hayatınızın nerelerinde değişime direnip ataleti seçiyorsunuz? Benim gelişim alanlarım ve konfor alanımı terk etmem gereken durumlar 2. ve 4. maddelerin içinde duruyor. Hakikat ile yüzleşince hareket geliyor.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...