Geçtiğimiz günlerde kötü yöneticiler başlıklı bir yazı yazmıştım. Onu yazarken bile kısa zamanda bir de iyi yöneticileri anlatan yazı yazmalıyım diye düşünmüştüm. 2008 yılında bir danışmanlık ve eğitim projesi kapsamında Bitlis in Adil Cevaz ilçesinde bulunan devlet hastanesine gitmiştim. Çok şirin bir ilçede aynı şirinlikte bir devlet hastanesi. Çalışanlar mutlu, hastalar memnun hatta inanılır gibi değil ilçe hastanesi çevre il ve ilçelerden ciddi hasta alıyor. Doğuya gittikçe şartların ne kadar çetinleştiğini bilenler bu durumun şaşırtıcı olduğunu anlar. Bu sebepten ben de bu durum karşısında çok memnun olmuş ama ciddi de bir şaşkınlık yaşamıştım. Danışmanlık yapmak için gittiğim şirketlerin çoğundan elde ettiğim izlenimlerden bir çıkarımım var ; bir yerde  yüksek motivasyon, müşteri memnuniyeti, kaliteli ürün ve hizmet var ise orda iyi bir liderin varlığı kaçınılmaz oluyor. Adil Cevaz Devlet hastanesini imkansızlıklar içinde bu duruma getirmeyi başaranda idealist bir başhekimdi. Araştırmalara göre, insanların % 60-70’i, işyerinin kötü ve stresli olmasının nedeni olarak  yöneticilerini görüyor. Sebebi  ise yöneticilerin  liderlik becerilerinin olmaması ve bu durumun işyerinde çatışmaya neden olması.İyi bir liderin ise bu özellikleri doğuştan taşıması gerekmiyor. Ünlü yönetim uzmanı Joseph White, kişilerin eğer isterlerse liderlik vasıflarını öğrenip uygulayabileceklerini düşüyor. Peki iyi liderler hangi özelliklere sahip olur dersek;

 

  • Mahiyetlerinde çalışan insanları sever ve sevdikleri gösterirler. Zira sevgi olmadan  başarının olmayacağını bilirler. Sevgisini tüm muhataplarına hissettirmeyi tercih ederler.   İyi yönetmenin insanlar üzerinde azarlama ve sert davranma metoduyla baskı kurmak ile mümkün olmayacağını bilirler. Yani iyi davranır ve insan ilişkilerini önemserler.
  • Haksızlık etmez, haksızlık edilmesin de izin vermezler. Üretmeyen ile üreten, çalışan personeli verimsiz olan ile  aynı kefeye koymayan adaleti tercih ederler.
  • Sürekli meli, malı deyip yönlendirme yapmak yerine dış görünüşten davranışa, iş disiplininden insan ilişkilerine pek çok konuda rol model olmayı tercih ederler.
  • Hep duymak istediklerini söyleyenleri değil, gerçekleri korkmadan dile getiren kişiler ile çalışmayı tercih ederler.
  • Verdiği her söze her taahhüde dikkat ederler. Kararlarında tutarlı olmanın ne kadar önemli olduğunu bildiklerinden temkinli davranır ve sık sık değişiklik yapmazlar. Sonrasında insanları hayal kırıklığına uğratmak yada kendi güvenilirliklerini sarsmak istemezler.
  • Karakterli insanlarla çalışmayı her zaman tercih ederler. Doğru işe doğru kişiyi bulmak için çok ciddi çaba sarf ederler. İnsanların yaptıkları işler ile ilgili sürekli gelişimleri için eğitime önem veririler.
  • Söylemleri ve tavırları  ile ekibe  umut veren, ataletten uzak tutan, coşku ile işlerine sarılmaları için çabalayan ve iş sonuçlandırma odaklı, irade gösteren  ve vizyon sahibi kişilerdir
  • Onlar öncüdür, önderdir, kaptandır, mentordür.  Çalışanlarını yenileyen, hedefleri belirleyen, ufuk açan , ilham veren, işlere  heyecan ve eğlence  katan motivatör insanlardır.
  • Ben yaptım, ben başardım tarzı bencil söylemlerin insanlarda yarttığı etkiyi bilir ve bizzat yürüttüğü ve sonuçlandığı işlerde dahi ‘’Biz yaptık’’ demeyi tercih eder.
  • Ekibini zorlamaz ikna eder, kararları dayatmaz ortak akılla karar almayı tercih ederler.
  • Öfkesine sahip olmayı bilir, sinirliyken karar almaz ve önemli değişiklikler yapmaz, ceza vermezler.
  • Analitik düşünen, değişime açık ve inovasyona kıymet veren insanlardır.
  • Övmeyi bilir, gururlandırır, teşekkür etmeyi sever ve eğer eleştireceklerse bunu doğru üslüpla asla ihmal etmezler.
  • Başarıları yeteneklerinden ziyade kararlı oluşlarından kaynaklıdır. Kolay pes etmezler.

 

Liste uzayıp gidebilir, iyi liderler bu özelliklerin tamamına haiz kişilerdir diyemeyiz, hiç şüphesiz her iyi yöneticinin de eksik olduğu pek çok nokta olabilir ama onları farklı yapan bu eksiklerinin farkında olmaları ve iyileşmek için gayret içinde olmalarıdır.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...