Daha evvel hiç kano deneyimim olmadı. Geçen hafta Benim Yolum Akademi tarafından Longosphere’de düzenlenen değerler atölyesinde fasilitator olarak bulundum. Kampta kano aktivitesi de vardı. Bu basit görünen deneyimde bile aşağıdaki yetkinliklerin ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Ve bazı yönetsel dersler çıkardım.
🍀Takım çalışması
🍀Liderlik
🍀Stres yönetimi
🍀İletişim
🍀Empati
🍀Kriz yönetimi
✍ Binerken bize verilen talimatlar ve kritik durumlar çok yetersiz anlatıldı.
📌 Not 1: Hem süreç hem beklenen iş sonucu üzerine takım üyelerine doğru ve net bilgi vermek önemli.
✍ Ekip arkadaşımın gücüne ve becerisine çok güvenerek, o halleder düşüncesiyle rahat başladım. Ama o da çok zorlandı.
📌 Not 2: Bazen birilerinin yetkinliğine fazla anlam yükler ve o yapar dersin ama o kadar yetkin çıkmayabilir. Ya da tek bir kişinin yetkinliği ve enerjisi o işi yapmaya yetmez.
✍Kano sazlıklara giriyor, çamura saplanıyor, çarpışıyor. Hepsi gayet basit durumlar. Ama bilmiyorsan tehdit sana olduğundan büyük geliyor ve gereksiz bir stres yaşıyorsun.
📌Not 3: Süreçlerin olası risklerini ve muhtemel sonuçlarını deneyimli takım üyelerinin diğerlerine anlatması çok daha rahat karşılamak için önemli.
✍İşler ters gittiğinde iki tür takım vardı. Birincisi birbirini suçlayanlar, ikincisi birlikte sorumluluk alıp, çözüme odaklananlar.
📌Not 4: Suçlama oldukça toksik bir tarz. Yetişkine ait bir seçim değil. İçimizdeki gerilemiş çocuğun stres durumunda hortlaması halinde fark etmek, duyguya kapılmamak ve yetişkin seçimler yapmaya hizalanmak önemli.
✍ Bir süre sonra hem kendi deneyimimizi yorumlayıp hem iyi gidenlere bakarak doğru yöntemi bulduk, dönüş çok hızlandı.
📌Not 5: Kıyas yapmak, iyi uygulamaları görmek ve kolektif akılla yorumlamak önemli. Metot çok önemli, bir metodunuz olunca az yorulup, hızlı ve doğru sonuca ulaşıyorsunuz.
✍Yolun sonuna doğru başım döndü. Ekip arkadaşım sen bırak, ben hallederim dedi.
📌Not 6: Dayanışma, empati hep olmalı.