İşe uyum (Onboarding) sürecinin nasıl yönetildiği çok önemli; çünkü izlenen adımlar çalışan deneyiminin oluşumunda büyük bir etken.
“Çalışan deneyimi, bir çalışanın başladığı andan çıkışına kadar geçirdiği süre içerisinde, temas ettiği tüm noktalarda yaşadığı önemli anları ve deneyimleridir.”
Bu kritik anların ve deneyimlerin bilinmesi ile; motivasyon, bağlılık, performans ve iç iletişim ile ilgili ihtiyaçların ve olası sorunların tespiti, iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde büyük rol oynar.
İlk iş günü hatta ilk haftalar o kadar değerli ki.
Çalışan açısından heyecanın ve stresin zirvede olduğu bir başlangıç evresi.
Kurum açısından ise olumlu bir deneyim yaratmak için, etkin bir şekilde uygulanmaya çalışılan işe uyum (onboarding) süreci.
İlk izlenimler ne ise devamı da o şekilde geliyor. Bu noktada kurum kültürü, iç iletişim etkinliği ve yönetici tutumları çok önemli faktörlerdir.
• Kültür
Kurum kültürünün, yetenek yönetimi üzerine bir mıknatıs etkisi yarattığı doğrudur.
Kurum kültürü çalışan odaklı olduğunda gelişim olanakları, güven ve aidiyet de olumlu bir şekilde değer kazanıyor. Bu da işe yeni başlayan bir çalışan için kalma nedeni oluyor.
Çalışanlara nasıl bir çalışma ortamı sunulduğu artık çok değerli.
Uzaktan veya hibrit çalışma için kurum kültürünün gelişimi, sadece mevcut çalışanları değil potansiyel çalışanları da etkilemekte.
Bu bağlamda yeni başlayan bir çalışanın iletişimini, performans ve bağlılığını nasıl olumlu bir sürece çevirebilirim sorusunun cevabı da bir bakıma kurum kültürünün gelişiminde saklı.
• İletişim
İç iletişim demek motivasyon demek, performans demek, güven, memnuniyet ve bağlılık demek, olumlu ve güçlü bir çalışan ve aday deneyimi kültürü demek.
İletişim tasarımı yaparken çalışanın motivasyonunu, verimliliğini ve bağlılığını göz önünde bulundurmak çok değerli.
• Tutum
İç iletişim kadar diğer bir faktör de yönetici tutumlarıdır.
Bağlı olunan yöneticinin geri bildirimleri, koçluk ve mentorlük desteği; gerek işe başlangıç evresinde gerekse sonrasında çalışanların motivasyonunu, verimliliğini ve tabi ki aidiyet duygusunu çok etkilemektedir.
Çalışanları soğutan değil bağlılığı ve motivasyonu arttırıcı; performansı ve potansiyeli etkin bir şekilde güçlendirici olumlu bir deneyim kültürü oluşturmak ve sürdürülebilir hale getirmek, daha bir önemli aslında.
Nasıl ki işe alım süreci önemli ise mevcut veya potansiyel bir çalışanın da deneyim yolculuğu ayrıca çok önemli.
Yeteneği çekmek zorlu bir süreç fakat ondan da zoru, şirkette kalmalarını sağlamak.
Bu bağlamda yeni başlayan bir çalışana karşı tutum ve destek boyutu daha önemli bir hale gelmektedir.
Yazan: Gökhan Yılmaz