İçerisinde bulunduğum ELAB – Yetişkin Eğitim Programı aracılığıyla tanışmış olduğum ”Öğrenme Çevikliği” kavramı hakkında öğrendiklerimi sizlerle paylaşmayı çok isterim.
Öğrenme, hayat boyu gelişimi destekleyen en temel eylemdir ve buna bağlı olarak öğrenme çevikliği ihtiyaç duyulan alanlarda teorik ve pratik bilgileri hızlıca edinebilme ve uygulayabilme becerisidir.
Birçok kaynakta öğrenme çevikliği değişimlere uyum gösterebilme, deneyim sahibi olmadığımız ve alışılmadık durumlarda sahip olduğumuz bilgileri doğru kullanıp adapte olabilme ve daha önce öğrendiklerimizi uygulama becerisi olarak tanımlanır. Öğrenme çevikliği hayatın her alanında işe yarayabilecek bir beceridir; ancak özellikle iş dünyasında aranan ve bu beceriye sahip olan kişiyi ön plana çıkaran niteliktedir.
Öğrenme çevikliği olan kişilerin belirli özelliklerini genelleyebiliriz. Öncelikle bu yetkinliğe sahip kişiler belirsizliklerin yarattığı stresle baş edebilirler. Buna bağlı olarak -doğru değerlendirerek- risk almayı severler. Ayrıca olaylara farklı açılardan yaklaşabilirler ve denenmemiş yöntemleri denemeye eğilimlidirler. Bu kişiler geri bildirim alabilmek için sürekli fırsat kovalarlar ve farklı fikirlere ve deneyimlere açıktırlar. Bunlara paralel olarak kendileri ile ilgili aşırı savunmacı davranmazlar.
”Peki bir kişi bu özelliklere sahip değil ise öğrenme çevikliği yetkinliğini kazanabilir mi?” sorusunu bu esnada cevaplamak gerekir. Öğrenme çevikliği yetkinliği kişinin öğrenmeye, gelişime açık olarak ve yaşam boyu öğrenmeyi kendisine yol edinerek kazanabileceği bir yetkinliktir. Bunun için öncelikli yapılacak şey işle ilgili yenilik yaratmaktır. Kişi önünde seçenekler olduğunda ilk aklına geleni yapmak yerine seçenekle üzerine düşünmeyi ve yeni yollar aramayı alışkanlık haline getirdiğinde öğrenme çevikliği yetkinliğini kazanabilir veya onu geliştirebilir.
Öğrenme Çevikliğinin 9 Boyutu
Öğrenme çevikliği kazanmak veya geliştirmek isteyen kişiler için sahip olunması veya geliştirilmesi gereken boyutlardır. Bu boyutlar:
- Yeni fikir ve çözümlere açık olmak
- Hızlı olmak
- Deneyim odaklı olmak
- Risk almak (özellikle zorlu ortamlarda)
- Kişisel iletişimlerde risk almak
- Sahip olunan deneyimleri işe yansıtmak
- Bilgi toplamak
- Geri bildirim almak
- İşbirliği yapmak
Bunlar dışında kişisel farkındalık, sürekli gelişim isteği, liderlik özelliği, değerli geri bildirim ve inisiyatif alabilmek öğrenme çevikliği yetkinliği için önemli davranış biçimlerindendir.
Özetle, öğrenme çevikliği yetkinliğine sahip olmak iş dünyasında önemlidir. Ayrıca kişiye önemli faydalar sağlar. İlk olarak kişinin büyümesini ve gelişmesini hızlandırır. İkinci olarak iş dünyasının karmaşıklığına ve dinamiklerinin hızlı değişmesine karşı kişinin dayanıklı ve yenilikçi olabilmesini sağlar. Kişiye risk alabilme gücü verdiğinden başarısızlıktan korkmamayı öğretir. Son olarak zorlu durumlarda ya da fırsat anlarında daha hızlı karar vermeyi ve aksiyon almayı sağlar.
Bunların hepsi düşünüldüğünde, öğrenme çevikliği yetkinliği kişiyi kariyerinde çıkan fırsatları daha iyi değerlendirmek için cesaretlendiren en güçlü ve edinilmesi gereken bir beceridir.
Yazan: Gizem Yüksel