İyi ve etkili konuşmak için ne yapmak gerekir?

İletişim, doğuştan gelen bir yetenek olmakla birlikte sonradan da bu beceri geliştirilebilir.

İletişim konusu idman işidir, geliştirilmesi gereken bir kas gibidir. Eğer bazı şeyleri telaffuz edemiyorsanız; sesli kitap okumak, bazı heceleri basamıyorsanız onların üstünde ısrarla durmak, sesinizin kalitesini dinlemek, o sese aşina olarak o ses ile özgüven kazanmak gerçekten yol boyu tüm konuşmalarımıza yansıyan beceri haline geliyor. Bunun için de kamera karşısına geçip her akşam 1,5-2 dakikalık serbest bir konu belirleyerek biriyle sohbet eder gibi konuşmanız, sesli okumalar yapmanız ve etkileşiminizin olması çok faydalı olacaktır.

Ayrıca bu konuda kurslar, çok değerli akademiler var. İletişim koçlarından destek alarak kamera önünde çalışmalar yaparak çok kısa bir şekilde yol almanız da mümkün.

İçsel motivasyon, nefes çalışmaları ve meditasyonun da çok önemi vardır.

Şive diksiyon eğitimi ile değişebilir mi?

Şive, diksiyon çalışmaları ve sesli kitap okumalar ile geliştirilebilir ama baştan aşağı değişmez, özgün tavrımızı geliştirip özgün konuşmamız, öz güvenimiz çok daha önemlidir, bizi de farklı kılan budur.

Çok hızlı veya yavaş konuşanlar için öneriler

Kamerayı açıp sesli okuma yaparak dinleyin sesinizi, okumalarınızı kaydedin ve izleyin.

Kendinize “yavaşla ya da hızlan” telkini vererek her zamanki ritminizin altında ya da üstünde olacağını söyleyerek okumalar yaparak gelişme sağlayabilirsiniz. Gelişme ancak içsel motivasyonlarla olur, içerden başlamamız gerekiyor. Hiçbir zaman biz bir şeyleri iyileştirmeye dışarıdan bir şeyler alarak varamayacağız.

Bir şeyin değişmesi gerekiyorsa içerden başlamalı değişim, dışarıdan bir şeyleri değiştirmek sonuç vermez ve dolayısı ile kendi içinizdeki konuşmalar kendi içinizdeki iletişim her şeyden önce sizden size mesajlar net gitmeli ve oradaki telkinleri doğru aldıktan sonra da onun dışarıdaki aksiyon planını kendiniz oturtabilmelisiniz.

Ses tonu değiştirilebilir mi?

Sesin eğitimi, usta eğitmenle yapılması gerekiyor. Profesyonele, ses terapistlerine gitmekte ve şan dersleri almakta fayda var.

Nefesimizi nasıl doğru ayarlayabiliriz?

Sabah kalkınca nefes çalışmaları yapın, nefesi gözlemleyerek diyaframı etkin kullanırsanız heyecanınızı da kontrol edebilirsiniz. Heyecanı yenmede duyguları kontrol etmede nefes alış verişini farkındalıkla yönetmek çok önemli.

Birçok farklı meditasyonlar da var, diyafram nefesi ile ilgili Wim Hof metodu kullanabilirsiniz, nefes çalışmasını mutlaka hayatınıza katmalısınız.

“Yani, hani” gibi kelimelerin ve “ıı” lamaların fazla kullanımı nasıl engellenebilir?

Kendinizi videoya kaydedip bakıyorsunuz çok “ııı’lama” ya da “yani, hani vb.” çok fazla yararsız kelime kullanıyorsanız, kamera açmadan önce “ııı’lama” yerine “duracağım” diye kafanıza yazıp, öncelikle kafanızda içselleştireceksiniz. “Iıı’lama yerine susacağım, ıı’lamayacağım susacağım, yani hani demeyeceğim susacağım” gibi birkaç telkinden sonra akıcı hale geliyor bu durum. Mevcut programa yeni bir program yüklüyoruz, kolay değil çünkü büyük bir alışkanlığı kırmaya çalışıyoruz.

Bir müddet sonra, birkaç telkinden sonra sistem yeni değişikliği kabul ediyor. Uygulama çok önemli, bir şeyi üç kere yaparsanız sisteme şunu söylüyorsunuz “evet bu artık bizim kullanacağımız bir uygulama”.

Yeni aldığınız bilgiyi de beyninize üç kere tekrar ederseniz onu hafızada üstte bir yerde tutuyor.

Üç kere tekrar ederseniz ikişer dakikalık üç ayrı çekimde “ıı’lamayacağım susacağım”, “yani, hani demeyeceğim susacağım” dediğiniz noktada gerçekten değişimin çok önemli bir kısmını halletmiş oluyorsunuz.

Kişisel imajımızı doğru yönetmek için ne yapmalıyız?

Her şeyden önce insan kendisini iyi tanımalıdır.

İnsan kendi özelliklerini iyi tanıyıp, güçlü taraflarını öne çıkarmakla ilgili kararlılık gösterdiğinde özgün bir ifade bulur hayatta. Nerde, ne iş yapıyoruz, nasıl bir ortamımız var, hayatın içerisinde nasıl yer alıyoruz ve kendimizi nasıl konumlandırıyoruz bunların hepsi aslında öncelikle bakılması gereken yerler. Sonrasında da kendinizi gözlemlemeniz, kameraya çekip kendinizi izlemeniz çok önemlidir.

Dışardan birisinin bazı önermeleri olabilir, kişinin rol modelleri ama en sonunda aslında son dokunuşu yapacak olan ve işi güzelleştirecek olan kişinin kendisidir çünkü içsel motivasyonlarını en iyi o bilir.

Kendini bilmek meselesinde kafa yormak çok önemlidir. Bir insan ne kadar kendini bilmeye, bulmaya çalışırsa o kadar hayat yolunda emin adımlarla yürüyebilir. Bize yardımcı olacak kişiler olmalı ama asıl hedeflere yürüyeceğimiz kişinin kendisi olacağı için kendini bilip kendini tanımak ta kişisel imaj konusunda en etkili yöntemdir.

Defne Sarısoy’un önerdiği kitaplar;

Ted Gibi Konuş-Carmine Gallo

Hikaye Anlatıcısının Sırrı-Carmine Gallo

İş başında Duygusal Zeka-Daniel Goleman

Bilinçaltının Gücü-Joseph Murphy

Dinginliğin Gücü-Eckhart Tolle

Son olarak;

İç dünyasını derleyip toplamış olmak, hal edinmek çok önemli. Bütün okumaları aslında değişik hallerimiz için yapıyoruz, sadece bilgi almak yeterli değil, bilgiyi hayat deneyimine dönüştürebilmek ve onu uygulayabilmek çok önemli.

Gençlere öneriler:

Deneyimden korkmayın, hayat denen şey deneyim bütünüdür. Fırsatları değerlendirin. Sağlam deneyimler sunabilecek iyi niyetli, açık fikirli insanlarla konuşun. Hayal kurun. Bilgiye açık olun. Değişik alanlarda değişik deneyimler edinin. Değişik alanlarda eğitimler alın. Hayatın değişik taraflarında olun, bu durum yaşam yolunda çok kıymetli daha kestirme yollar yapabilmemizi hızlandırıyor. Farklı pencerelerden hayata bakın ve meraklı olun.

“İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır.” –Yunus Emre

Yazan: Arzu TEMİZALAN UÇAR

Yayını izlemek için : https://www.youtube.com/watch?v=Bu83hQCtd_4

Podcast için: https://open.spotify.com/episode/7pZ36KxtnxgjXWrFv9kRcy

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...