Herkesin olmayı istediği bir duygu durumu varsa o da mutlu olmak sanırım. Mutlu olmak için ihtiyaç duyduğumuz şey ; Serotonin, insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir . Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. (Vikipedi) peki seratonin için ne yapmalı kendimce sıraladım;
1 POZİTİF DÜŞÜNCE: Bazen sadece çok istediğimiz şeyler olduğunda sonsuza kadar çok mutlu olacakmışız gibi gelir. 1970 lerde piyangodan büyük ikramiyeyi kazananlar üzerinde ciddi bir araştırma yapılmış ve sonuçlar insanların parayı kazandıktan bir süre sonra eski hallerinden bile daha mutsuz olduğunu ortaya koymuş. Hedonist adaptasyon denilen bir şey vardır; insanın gündelik küçük mutluluklara çabuk alışması ve bir süre sonra bu mutlulukların insana zevk vermez hale gelmesi. İyi veya kötü hayatımızda ne olduğu çok önemli değil zira kısa sürede eski halimize geri döndüğümüz bir gerçek. Mutlu olabilmeyi bilmek genetikle de çok ilgili ama nasıl düşündüğün her şeyden daha önemli. Sık sık sahip olduklarını düşünüp şükretmek bir tabi oluştur, huzurdur ve şüphesiz mutluluk verir. Sir W. Raleigh derki; ‘’Gerçek iyimser, problemlerin farkındadır; ama çözümleri de bilir, zorlukları görür ama üstesinden gelineceğine de inanır, olumsuzlukları yakalar; ama olumlulukları da vurgular, en kötüye açıktır ama en iyiyi de bekler, şikayet etmek için nedeni vardır; ama gülümsemeyi seçer.’’
2.KENDİN İLE BARIŞMAK: İnsanın benliği, kişiliği, geçmişi, hataları, alışkanlıkları, konuşma tarzı, çevresi, ailesi ve şu zamanda özellikle vurgulanan “vücudu” ile barışık olması durumudur, ruh sağlığı için önemlidir. Sürekli kendinde kusur bulan ve insanların kendisi ile ilgili ne düşündüğüne odaklanan kişinin huzurlu ve mutlu olması çok zor.
3.İHTİYAÇ KADAR PARA: Geçtiğimiz yıl bir yerde okumuş ve inanılmaz etkilenmiştim. Herkes için geçerli olan tespit şu; insanın temel ihtiyaçlarını karşılamasına yeten meblağ dışındaki para mutluluğuna olumlu bir etki yapmıyor. Hatta ben çok parası olanlarla ilgili şunu fark ettim; o parayı korumak ve sürekli çoğaltmaya çalışmak için ayrı bir endişe içindeler. Ancak temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayamamak mutsuz eder dolayısı ile ne kadar para ile ihtiyaçlarımız karşılanır ve ne kadar kazanmalıyız tespit edip ona göre gayret göstermenin bir sakıncası yok. Ayrıca tasarruf yapmak, kenarda bir miktar akçe bulundurmak kesinlikle insanlara iyi geliyor. Tasarruf imkanınız var ise yapın, yok ise yapmak üzere plan yapın bir gün bir yerden başlayın. Ve bizleri sürekli harcamaya teşvik eden sistemin kurbanı olup ihtiyacımız olmayan şeylere para vermeyin. Bir alışverişten önce gerçekten ihtiyaç mı sorun. O gün mutlu eden alışveriş sonra mutsuz edebilir. Ekonomik sorunlar ve lüzumsuz borçlanmanın mutsuz ettiği bir gerçek.
4.SAĞLIKLI YAŞAMAK: İnsanın yaşam kalitesini her anlamda yükseltme ve bu kaliteyi koruma çabası çerçevesinde ele alması gereken konulardan biridir. Genellikle spor ve beslenme ile ilişkilendirilir. Günün yirmi dört saatini daha verimli ve güzel geçirmek adına kişinin kendi bedenini ve ruhunu terbiye etme çabasıdır. Zevkleri ve beklentileri şekillendirmede kendine hükmedebilmekten zevk alabilmeyi gerektirir. Bu gerçekleştikte sağlıklı yaşam için yapılan tüm uğraşlar birer zorunluluk değil yaşamın vazgeçilmezi şeklini alacaktır. Düzenli uyku ve spor ile temelleri atılır ve alınan her nefesin derinden hissedilebilmesini, yaşamdan daha çok keyif alınmasını sağlar. Serotonin ve dopamin seviyenizi yükseltmek yaşam kalitenizi artırır. Keyfinizi artırmanın en güzel yollarından biri dikkatli beslenmek.
5. İYİLİK YAPIN: ‘’Başıma ne geldiyse iyi niyetimden geldi.’’ lafını oldum olası hiç sevmem. İyilik yapmak insanın kendisine çok iyi gelen bir durum. Dolayısı ile karşılık beklemeksizin, plan-hesap yapmadan sorgulamadan iyilik yapın. Veren el alan elden üstündür diyen pek güzel demiş. Ama iyiliğin sadece maddi olanaklarla bağlantılı olmadığını unutmayıp zor durumda olana yardımcı olmak için yapılacak bir şey varsa vakit ve enerji ayırıp yapın. İyilik yaptığınızda ve bunun olumlu sonucunu gördüğünüzde dopamin aktif hale gelir ve ödülünüzü almış olursunuz.
6.DOĞRU İNSANLAR: Bana en iyi gelen aktivitelerden birisi kalbine, sevgisine güvendiğim dostlarla vakit geçirmek. Mutlaka arkadaşlarla vakit geçirmek için zaman ayırmalı. Çoğu zaman insanlar aile, çoluk-çocuk, iş hayatı, ev telaşı derken arkadaşlıkları erteliyor, öteliyor. Hatta öyle bir zaman geliyor ki kahve içecek birini bulamayacak kadar ihmal etmiş olabiliyor insanlar arkadaşlıklarını. Ailem bana fazlasıyla yetiyor diyenler tamamen kendilerini kandırıyor, bu bambaşka bir ihtiyaç. Ancak doğru insanları seçmek şartıyla. Arkadaş detoksu kesinlikle mutlu olmak için yapılması gerekenler arasında. Çevre yapmak için gereksiz bir kalabalık yaratmak da son drece lüzumsuz. İnsanın en iyi rehberi her daim sezgileridir. Sezgilerimiz kimi koşulsuz hayatımızda tutmalıyız bize söyler. Bize her zaman yük olan, arkadaşlığı beslemek için bir çabası olmayan ve en önemlisi görüştükten sonra kendimizi kötü hissettiren insanlarla araya mesafe koymak da mutlu olmak için atılmış önemli bir adım.
8.SEVDİĞİN İŞ: Hayatımızın çok önemli bir kısmını yaptığımız iş için harcıyoruz. Bu uzun zaman diliminde keyif almadığımız bir işi yapıp bize keyifsizlik satan insanlar ile çalışıyor ve değersiz hissediyor isek kronik mutsuz olmak kaçınılmaz olacaktır. Mevcut koşullarda değişiklik olmuyorsa işi değiştirmek lazım. Ama her gittiğimiz iş yerinde mutsuz ise o halde kafayı değiştirmek lazım.
9.AFFETMEK: Biriktirilmiş öfke ve kırgınlık sürekli geçmişte yaşananların muhakemesini yapmak hep aynı hikayeleri anlatmak, ama ona hakkımı helal etmiyorum söylemleri, inşallah ben de şu halde olduğunu duyarım beklentileri bilinenin aksine rahatlatmıyor bilakis iyice mutsuz ediyor. Bahar temizliğini, bayram temizliği çok önemseyen insanlarımız her nedense kafada bunun yapmaya yanaşmıyor. İçimiz fokur fokur öfke kaynarken zaten pozitif düşünmek mümkün değil. Affetmemek ve asla unutmamak çok kişilikli bir davranışmış gibi de yanlış bir algı var. Affetmek hiçbir zaman karşı tarafa bir lutüf değil kendimize yaptığımız büyük iyiliktir. Özellikle Batı’da üniversitelerin araştırmalarına konu olan affetme, yeni tedavi yöntemlerinin bir parçasını oluşturuyor. Affetmenin insan sağlığına olumlu etkilerini gözlemleyen uzman doktorlar, hastalarını kendilerine kötülük yapan insanları affederek ruhlarını o kişilerden bağımsızlaştırmaya yöneltiyorlar. Affetmeye kendi hatalarından başlamak ise önemli bir ayrıntı.
10. NE YAPMALI: Affetmek, anılarınızı yazmak, banyo yapmak/soğuk duş yapmak, el işi yapmak, nefis bir fincan kahve içmek, balık tutmak, sarılmak, el ele tutuşmak, hayvanları sevmek ve onlarla oynamak, gülümsemek, güneşlenmek, masaj yapmak/yaptırmak, özenle sofra kurup yemek yemek, televizyonsuz, telefonsuz veya bilgisayarsız bir akşam geçirmek, yürüyüşe çıkmak, acı yemek, hiç denemediğiniz bir tadı denemek, mobilyalarınızın yerini değiştirmek, yüksek sesle müzik dinlemek ve söylemek de serotonin ve dopamin salgılanmasına yardımcı olarak daha huzurlu ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
Mutlu olma yolunda, bir kilavuz niteligi tasiyan yazinizi herkesin okumasi dileklerimle.
Selamlar.
Ah biz dusunup druurken, digerleri dusunuyor mu hic? Dusunseler acaba ben ne yapmisim demezler mi? Hayatin yogun telasina dusup, dusunmeyi akil ardi ediyor insanlar artik, duygulari ettikleri gibi…Pek doluyum sanirim senin gibi :)Mektubun yolda canim,operim ^*^