CEO (Chief Executive Officer), olup yönetenleri yöneten en tepedeki kişidir. Yönetim kuruluna karşı sorumludur. Strateji geliştirir, planlama yapar. CEO, “yöneticilerin yöneticisidir”. Bizdeki genel müdür de, yönetim kurulu başkanı da karşılığı değildir. Büyük şirketlerde yönetim kuruluyla icra kurulunun arasındaki iletişimi sağlayan kişidir. Ne kadar donanımlı olurlarsa olsunlar zaruriyet keskin bir iş zekasına sahip olmalarıdır.
Beklentiler CEO’nun şirkete kâr elde ettirmesi yönündedir. Yuksek maas ve ozellikle de performansa bagli ikramiye ile verimli olmaya teşvik edilen bir pozisyondur. Şirkette işler kötüye gidiyor ise ilk gözden çıkarılacak kişi olma özellikleri de vardır. CEO ya karlılığı artıracak kişi olarak bakılması işi Türkiye ye özgü bir durum. Oysa CEO lar karlılık dışında inovasyon, insan kaynakları, kurum kültürü oluşturma gibi hayati konulara da ciddi katkı sağlar. Ünlü yönetim gurusu Peter Drucker’a göre CEO’lara yanlış bakılıyor ve onların, çıkan sorunları düzeltecek olan teknik direktörler ve orta saha oyuncuları olarak görüldüğünü düşünüyordu. Drucker CEO’nun ana sorumluluğunun, hissedarlara değer yaratmak ve uzun vadeli bir şirket kurmak olduğunu düşünüyordu.CEO nun görevini tanımlamak gerçekten zordur, bu şirketin kültürüne, beklentisine göre değişir.
Üniversitelerde gerçekleşen kariyer etkinliklerin hayalim ileride CEO olmak diyenlere şunu söylemek isterim. Yeni nesil şirketler bu pozisyonu bilerek veya bilmeyerek ciddi özendiriyorlar. CEO olmak diye bir meslek yok. Okulu da yok. CEO olmak Steve Jobs, Mark Zuckerberg ve Richard Branson gibi örneklere bakarsanız sadece para ve statüyle değil, ün, üstün zeka ve karizmayla da özdeşleştiriliyor. Bu kişiler iş bitirme ve matematiksel yetenekleriyle değil, durumları ve kişileri analiz edebilme, geleceği öngörebilme ve olaylara farklı açılardan bakabilme yetenekleriyle de tanınıyorlar. Ne yapmalı derseniz; Çok çalışmak, çok öğrenmek, işi aşkla yapmak, dürüst olmak, mücadele ruhu taşımak, araştırmacı olmak, adil olmak sebat etme ve bence en önemlisi sağlam karakter sahibi olmak şart. Şu bir gerçek çıraklık yapmadan ustalığa soyunmamak dünyadaki tüm ünlü CEO ların ortak özelliği. Dick Costolo/Twitter CEO’su: Michigan Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olmasının ardından bir dönem Chicago’da para kazanmak için stand up gösterileri düzenledi. Bill McDermott/SAP CEO’su: Lise yıllarında İtalyan restoranında komi olarak çalıştı. Jeff Bezos/Amazon.com CEO’su: Jeff Bezos, Amazon‘u kurmadan önce gençlik yıllarında, McDonalds’ta çalıştı. Michael Dell / Dell CEO’su: Dell bilgisayarı kurmadan önce gençlik yıllarında telefon üzerinden gazete aboneliği satışı yaptı.