İş Hayatında Kalıplar ve Normlar

SupportWomen.com da Jessica Hanzie Leonard, CPA nın bu fotoğraflarını ve hikayesini görünce aklıma geçenlerde bir yöneticiden duyduğum “Dövmeleri görünen yerde değilse adayı işe alıyoruz.” yorumu geldi. Dış suretlere, kişisel tercihlere bu kadar takılmak asıl ihtiyaç duyduğumuz yetenekleri kaçırmaya ve insanlara haksız bir baskı yapmaya neden olmuyor mu? Normlarımızı ötekine dayatmak, onun tercihlerine ve yaşam tarzına itiraz etmek iş yaşamını daraltıp, ferahlığı elimizden almaz mı?

Bakın Jessica ne diyor.

 

“LinkedIn’de dövmelerininin gözüktüğü yeni fotoğrafını gördüm… Biraz şaşırdım. Ama bunu iş tekliflerinde fotoğrafın olarak kullanmayacaksın, değil mi?”

“Vay be! Benim hiç dövmem yok. Firmadaki rolüm göz önüne alındığında, dövmelerle insanların önünde durmak benim için uygun olmaz (gülerek)… kimse beni ciddiye almazdı.”

Bunlar, dövmeleri olan bir iş insanı olmama tepki olarak aldığım yorumlardan sadece iki örneği. İronik olarak, aldığım olumsuz yorumların çoğu, mentor olarak gördüğüm kadın liderlerden geldi.

Bir ay öncesine geri saralım… Evolution Capital Partners’daki yeni rolüm için web sitemize koymak üzere profesyonel fotoğraf çekiliyorum. Yönetici Ortağımıza, LinkedIn’de kişisel kullanımım için ceketsiz fotoğraf çekmemde bir sorun olup olmadığını sordum ve web sitemiz için ceketli bir fotoğrafımı kullanacağımızı söyledim.

Cevabı – “İkisinde de dövmelerini gösterelim! oldu.

Dürüst olmak gerekirse şok oldum. Yazın sıcağında uzun kollu giymeye, her toplantıda takım elbisemin kollarını çekiştirmeye, kulağımın arkasındaki küçük dövmeyi kimse görmesin diye saçımı kulağımın etrafına çekmeye, iş ortamında bir daha etek giyememe korkusuyla herhangi bir bacak veya ayak bileği dövmesi yaptırmamaya alışmıştım. Birçok kez, çok özgür davrandığım zamanlarda dikkatli olmam gerektiğini hissettim.

Ama bazen, her gün olduğun gibi görünmene izin vermekle kalmayan, aynı zamanda bunu bekleyen liderlere de rastlarsın. Ceketli olsam da olmasam da aynı kişiyim, aynı profesyonel iş insanı… kesinlikle ciddiye alınacak bir kadın lider. Bu liderlere çok teşekkür ederim – sizin sayenizde artık herkes beni Evolution web sitesinde ve dışarıda kendi tenimde ve mutlu bulabiliyor. ⭐” –Jessica

 

Siz ne düşünüyorsunuz bu konularda?

 

LinkedIn’de paylaştığım gönderime gelen çok değerli yorumlardan birkaç tanesini de paylaşmak istiyorum. Siz de yorumlarınızla katkıda bulunmak isterseniz gönderiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dövmeleri olan bir İK proje danışmanı olarak onları her ortamda rahatça sergiliyorum. Beğenmeyen çalışmasın. Aklıma, bilgime, tecrübeme mi bakıyor, etime mi? Şimdiye kadar en muhafazakarından, en demokratına kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. Merakla inceliyorlar, gülüp çalışmaya devam ediyorlar. Konunun dövmeyi taşıyanın duruşuyla çok ilgili olduğunu düşünüyorum. Ben dövmelerimle ilgili çok netim.

-İA

Beynimiz, daha önce elde ettiğimiz deneyimler, kültür ve gelenek yapısına göre bazı kalıplar oluşturuyor. Bir çeşit kendini savunma mekanizması. Bu kalıplar iyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi kalıplar. Biz bu kalıba en çok uyan şeyi gördüğümüzde o kalıba uydurup hemen bir yargıya varıyor zihin. Bu beynin çok enerji tüketmeden hemen karar verebilmesini ve kendini koruyabilmesini sağlayan milyonlarca yıldır kullandığı biyolojik yapısı. Fakat bu yüzyılda biz insanoğlunun hayatta kalmaktan çok, doğru karar vermeye ihtiyacı var. Çünkü çoğumuzun bir vahşi hayvan saldırısına uğrama ihtimali neredeyse yok gibi. O yüzden sadece insanlarda var olan neokorteksimizi devreye sokmamız o kalıplarla değil de, analizler, mantıksal akıl yürütmeler ve yorumlamalarla kararlarımızı vermeliyiz. Dövmenin ya da cinsiyetin, o işi yapabilmeye negatif etkisinin olamayacağı çok açıksa bu yargıların bize engel teşkil ettiğini kendimize itiraf etmeliyiz.

-HM

İnsanlar hakkında zihnimizde kalıplaştırdığımız yargılar var. Profesyonel kimliğimiz kadar aynı zamanda sosyal bir hayatımızda var. Dövmeler ya da başka tercihler bizim diğer bir alanımız olan sosyal yaşamımız hakkında da fikir verir. Bu sebeple aslında bir bütün olarak varız ve profesyonel hayatımızda ya da görünümle ilgili olarak bu tarz konularda daha açık olmayı ve saklamamayı temenni ediyorum. Farklılıklarla güzeliz.💫 bu içerik için teşekkürler Hülya Hanım.🙂

-NÖ

 

 

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...