İşten ayrılırken nasıl davranmalı?

 
Kadın ve erkek ilişkisi kast edilerek ifade edilen ; ‘Bir insanın gerçekte nasıl biri olduğu ayrılırken-boşanırken anlaşılır’ diye bir önerme vardır. Genelde doğru bir tespittir. Normal şartlar altında çoğunluk makul davranır ama stres altında sağlıklı davranmak kolay değildir. Aynı durum iş hayatı için de geçerli. İşten ayrılırken nasıl davrandığı insanın gerçek karakterini net şekilde gösterir.
Ayrılma kararını verdiğiniz zamana kadar pek çok şey yaşamış olabilirsiniz. Bu süreç sizde pek çok negatif duygunun oluşmasına sebebiyet vermiş olabilir. Ancak hiddet, öfke, intikam, kaygı gibi enerjinizi çalan asalak duyguların sizi yönetmesine ve duygusal patlamalar eşliğinde gelen yanlış davranışların imajınızı berbat etmesine izin vermeyin. Daha sağlıklı negatif duygular olan üzüntü, kızgınlık ve incinme duyguları yaşamak çok daha makuldür. Hacı Bektaş Veli hazretlerinin; ‘Bu dünyada marifet nefsi silmek değil, nefsi bilmektir’ sözündeki derin felsefeden ilham alıp birilerini yere serip, mat etmeye değil, bu zor süreci doğru yönetip olgunlaşmaya odaklanmalı.
Peki, işten ayrılma kararı verdikten sonra geçen zamanda ayrılacağımız güne kadar nasıl davranmalı?

  • ‘’Zaten gideceğim, bu kahrolası şirkete nasıl zarar veririm’’ haleti ruhiyesi içine girip sürekli negatif konuşmalar yaparak orada çalışmaya devam edecek olan kişilerin de motivasyonunu bozmak için gayret etmeyin.
  • Müşterilere, tedarikçilere işten ayrılma kararınızı açıklarken kişilerin veya kurumun hakkında olumsuz konuşmalar yapmayın. Bu onlardan çok sizin imajınızı sarsacaktır.
  • Şirketin fikri mülkiyeti olan bilgi ve belgeleri izinsiz almayın.
  • Nasılsa gidiyorum moduna girip işleri savsaklamaya başlamayın. Vicdanı temiz, ahlaklı insan ayrılacağı son dakikaya kadar işin gereklerini eksiksiz yerine getirir. Neticede bunun için size ödeme yapılıyor. Yöneticiniz ile sorun yaşadığınız için istifa edecekseniz, referans ile ilgili de sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir. Biliyorsunuz ki yeni işyeri genellikle eski işyerinden referans ister. Siz ne kadar yöneticinizi sevmeyin, yine de ayrılana kadar işinizi iyi yapmaya devam edin. Performansı yüksek birinin arkasından kötü konuşmak kolay değildir.
  • Sırf siz ayrıldıktan sonra kıymetiniz anlaşılsın diye görevi eksiksiz teslim etme, süreçteki işlerle ilgili hatırlatmaları yapma konusunda cimri davranmayın.
  • Herhangi bir makine, ekipman, araba vb şeye zarar vermek gibi ilkel bir davranış göstermeyin.
  • Şirketin kaynaklarını çılgınca tüketip, zarar verme düşüncesinde olmayın.
  • Sizi üzen, hatta ayrılmanıza sebep olduğuna inandığınız insanlar hakkında sürekli dedikodu yapma eğilimi içinde olmayın. O güne dek bildiğiniz özel mevzularını önünüze gelene anlatmayın. Dertleşme ihtiyacınızı çok güvendiğiniz az sayıda arkadaşınızla ve üslubunca karşılayın.
  • Kişisel bakımınızı bırakıp, depresif bir ruh hali ile işe zombi gibi gelmeyin.Davet edildiğiniz toplantı veya eğitimlere protest bir tavır sergileyip katılmazlık etmeyin. Yani profesyonel davranmayı kesinlikle bırakmayın.
  • Şirketin pek çok bilgisini ve özel belgesini biliyor olabilirsiniz. Bunları üçüncü taraf ve şahıslarla paylaşacağınız yada şikayetçi olacağınız  konusunda şantaj yapmayın, ima etmeyin.
  • Tam ayrılacağınız gün zehir zemberek bir toplu mail atıp ajitasyon yapmayın. Tam tersi son derece profesyonel ve teşekkür içeren, olumlu tutumla yazılmış bir toplu mail tercih edin.
  • Sorun yaşadığınız insanları vedalaşma esnasında yok farz etmeyin, onlarla da el sıkışın.
  • Çıkış mülakatı yapılırsa samimi düşüncelerinizi, profesyonelce aktarmaya gayret edin. Kuracağınız kısa ve öz cümleleri önceden hazırlayın. Uzatmayın ve mümkün olduğunca dürüst olun. Eğer işi seviyor ve tamamen kişisel nedenlerle ayrılıyorsanız mutlaka belirtin. İyi dileklerinizi iletmenin ve içten davranmanın sizi rahatlatacağını göreceksiniz.
  • Sosyal medya üzerinden laf sokmayın. Bu duygusal hazımsızlığınızın göstergesi olacak ve size zarar verecektir.
  • Hiç vedalaşmadan çıkmak ise oldukça hatalı olan bir başka yaklaşımdır, kesinlikle yapmayın.

Bir şeyin nasıl başladığı ve nasıl bittiği çok önemlidir. Arada neler olduğu çok fazla hatırlanmaz. Dolayısı ile ilk izlenimin önemi ne kadar çok ise son izlenimin de büyük önemi var. İyi adayların daha önce çalıştıkları şirketlerden ayrılma tarzlarının kötü olması sebebiyle tercih edilmediği iş görüşmeleri çok olur. Ayrılma sürecini iyi yönetmek, kişinin kariyeri için yaptığı önemli bir imaj yatırımıdır. Haksızlığa uğramış olsanız dahi bırakın asaletiniz insanların kalbini fethetsin. Girmeyi çok isteyerek araladığınız bir kapıyı sizin için kimin yapacağı yorumun açacağı yada kapatacağı bilinmez. Ayrıca kapattığınız sandığınız aynı kapıyı da tekrar çalma ihtimaliniz olabilir, haliyle güzel izler bırakarak gitmeyi bilin.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...