Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızın bir parçası haline gelmesi, kültürel ve toplumsal değerlerimizde çeşitli değişimlerin meydana gelmesine neden oldu. X ve  Y kuşağı için teknoloji sonradan sahip oldukları bir yenilikken, Z kuşağı teknoloji dünyasının içine doğan bir nesil. Onlar için cep telefonu ve  sosyal medyanın olmadığı bir dünya düşünülemez. Kendilerini özgürce ifade edebildikleri, sosyalleşebildikleri neredeyse tek alan sosyal medya. X ve Y kuşağından oldukça farklı özelliklere sahip olan Z kuşağını anlamak onlarla etkili bir iletişim kurmak açısından oldukça önemli.

 

Z Kuşağı: Tanımların Dışında Bir Kimlik Arayışı

McKinsey’nin yaptığı araştırmaya göre Z kuşağı, geleneksel kimlik kalıplarının dışında kendilerini  kimliksiz, tanımlanmamış bir karakter olarak görüyor. Kendilerini dijital göçebe olarak tanımlıyorlar. Z kuşağı kendi doğrularını araştırıp sorgulayarak oluşturuyor. Bu davranışlarının altında yatan ana etken ise gerçeği arama isteği. X ve Y kuşağının aksine birçok farklı görüşe daha  anlayışlı bir şekilde bakabiliyorlar. Herkesin bireysel gerçekliğini anlayıp bunun özgürce yaşanabilmesi gerektiğini savunuyorlar.

 

Daha İnsancıl Bir Nesil

Z kuşağı pek çok açıdan toplumun oluşturduğu değer yargılarının dışına çıksa da X ve Y kuşaklarına göre daha insancıl bir tutum sergiliyorlar. Her şeye daha evrensel bir gözle bakabiliyorlar. Diğer kuşaklara göre daha çevreci, hümanist, özgürlükçü bir bakış açısına sahipler. X ve Y kuşağının sosyal çevresi kendi sosyo-ekonomik düzeyine eş değer kişilerden oluşurken Z kuşağı pek çok sosyo-ekonomik çevreden kişilerle etkileşimde bulunabiliyorlar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanabilmeleri. Sosyal medya sayesinde farklı din, dil, ideolojiye sahip kişilerle iletişim kurabiliyorlar. Bu da onların dünyada yaşanan olaylara daha insancıl bir gözle bakabilmelerini sağlıyor.

 

Kimliksizlik, Kimlik Krizi Yaratır Mı?

Hepimiz 0-6 yaş arasında ailemizden, toplumdan belli değerleri ve davranış kalıplarını alarak yetişkinlik evresine geçiyoruz. Z kuşağı bireysel değer yargılarını oluşturmada X ve Y kuşağına göre daha net bir çizgi çiziyor. Sadece kendi doğrularını yaratmak bireysel gelişimde önemli bir yeri olsa da toplumsal değerlerden tamamen soyutlanmış kişiler ilerleyen yaşlarda kimlik bunalımına girebiliyorlar. Z kuşağının her şeyi sorgulaması, birçok bilgiye erişebilir olması kendilerini sürekli olarak geliştirmelerini sağlıyor ve bu durum toplumun ileriye gitmesini sağlayacak potansiyel bir gücü de içinde barındırıyor. Ancak bunca sorgulamanın ve çeşitli uyaranların içinde sürekli doğruları değişen bireyler köklerini nereye salıp büyüyecekler ? Sosyal ihtiyaçlarını sadece bir ekran aracılığı ile gideren kişiler toplum içinde yalnızlaşmış bireylere dönüşebilirler. Z kuşağı diğer nesillere göre gerçek hayat deneyimi yaşayamamış ve derin ilişki kurma becerilerinden yoksun bireyler olarak büyüyorlar.

 

Yazan: Gülsüm Kutlu

Kaynak:

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...