🍀Genç görünmeye, olmaya öyle güzellemeler yapılıyor ki yaş almak ve yaşını göstermek bir kaygı konusu. Bana sorarsanız insanları en çok yaşlandıran şey yaşlanma kaygısı derim. Bu kaygıdan biraz özgürleşsek ve birbirimizi özgürleştirsek nasıl olur?

🍀Yaşın geldi, yaşın geçti, yaşın doldu, yaşın oldu. Hep terminler var. Bu yaşta okul bitecek, şu yaşta iş, kariyer. Evlilik bu yaşta, çocuk şu yaşta, ikincisi bu yaşa gelmeden. Bu yaşa geldin kira derdi bitecek, o yaşa geldin bir yazlık edinilecek. O yaş sınırlarındaki gecikmeler, ertelemeler bazen şaşkınlık, bazen acıma, nadiren saygı, bazen kınama vb tepkiler alır. Bu hedeflerden sapmalar aile içi depresyon nedenidir de. “40 oldu hala bekar, çocuğu da yok.” 😃

🍀Fransız yazar Andre Maurois’un yaşlılığı yorumlayış şekli çok güzeldir. Yazar şöyle der: ‘’ İhtiyarlık denen şey, beyaz saçlardan ve yüz buruşukluğundan ziyade, artık geç kalındığı, oyunun oynanmış olduğu ve bundan sonra, sahnenin başka bir nesle ait olduğu duygusunu hissetmektir.’’ Gerek var mı bu sahaları terk etme moduna? Yahu renkler ve kumaşları kullanmak bile yaş ile sınırlanır mı? Belli bir yaştan sonra kot yakışmaz, canlı renkler gençlerde güzel durur. Kuralları bir koyanlar ve bir de uyanlar var. Kültür robotluğu denir buna.

🍀Yaşlanmak kötü bir şey değil. En büyük korkulardan biri fiziksel güzelliğin bozulduğu yönünde. Size yüzünde kırışıkları olan saçları kırlaşmış insanlar güzel görünmüyor mu? İnsan her yaşta güzel, yakışıklı ve çekici görünebilir. Her yaşta üretken olabilir. Her yaşta yeniden aşık olabilir. Her yaşta yeniden başlayabilir. Yaş dilimi ile sulh eden huzuru bulur.

🍀Ne kendi yaşınıza ne de başkalarının yaşlarına takılıp psikolojik sınırlar koymayın, önyargılı olmayın.

Evet ben bunları yaşıyorum ve maruz kalıyorum diyenlere sözüm: “Sen her yaşta ve hep, kırışıklarınla ve beyazlarınla güzel olacaksın ve sevileceksin. Ayrıca hiçbir yere ve hiçbir şeye geç kalmadın, keyfine bak.”

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...