İş hayatı ile ilgili bir durumu kurumsal alışkanlık haline getirmek için kural koymaktansa kültür yaratmanın çok daha etkili olduğuna inanıyorum. Dolayısı ile çok mecbur kalmadıkça danışmanlık yaptığım kurumlarda kurallar dayatan dokümanlar yayınlamayı tavsiye etmiyorum. Ancak belirli konular var ki insanları kendi haline bıraktığınız vakit keyfi ve kişisel uygulamalar aşırıya kaçabiliyor. Kılık kıyafet mevzuu bunlardan birisi. Bu konuda sektör, yapılan işin gerekleri ve kurum kültürünün belirleyici olduğunu düşünüyor ve yine klişe kılık kıyafet talimatlarının her kurum için aynı derece uygun olmayacağını düşünüyorum. Örneğin Denetim, Bankacılık, Finans Sektörü gibi alanlarda takım elbise, kravat tercih edilirken, şantiyeler, fabrikalar veya basın yayın gibi sürekli rahat olmanın elzem olduğu sektörlerde durum farklıdır.
İşletme çalışanlarının kurumsal temsil becerilerinde belirleyici olan en önemli hususlardan birisi kıyafet seçimleridir. Kurumlarda görev, yetki ve sorumluluklarımız hangi düzeyde olursa olsun, çalışma kıyafetleri, imajı yansıtır. Uygun giyinmek insan kaynakları açısından da bir performans kriteridir.
Bakımlı ve temiz olmanın, kıyafetlerde uyumlu renkler kullanmanın iş hayatında önemli olduğu aşikar. Öncelikle kişisel hijyene dikkat etmek, düzenli duş ve temiz koku elzemdir.
İş yaşamında giyim ve görünümün genel kuralları herkes tarafından bilinmekle birlikte, genel kabul görmüş bazı temel dış görünüm kriterleri unutulmamalıdır.
İyi bir dış görünüşün sadece parasal olanaklarla sağlanmadığı, konunun, her şeyden önce bir anlayış ve yaklaşım meselesi olduğu bir gerçektir. Genel olarak kurumlar çalışanlarından bu konuda aşırı bir şey beklemez. Az sayıda sade giysi ve çeşitle de olsa arzu edilen kalite ve standarda uyulması şirketler açısından tatmin edicidir. Ben ne giyilmesi, ne yapılması gerektiğinden çok ne giyilmemesi ve yapılmaması gerektiğine önem veriyorum.
Kadınların giymemesi ve yapmaması gerekenler;
- Abartılı, resimli, desenli veya üzerinde yazı olan t-shirt veya sweatshirt,
- Askılı elbise ve bluzlar,
- Aşırı dekolte ve transparan,
- Stretch tarzı vücudu saran veya beli açıkta bırakan giysiler,
- Şortlar, bermudalar, kısa pantolonlar,
- Aşırı mini etek,
- Tayt,
- Straplez,
- Çok uzun maksi etekler,
- Abartılı makyaj, aksesuar ve saç modelleri,
- Bakımsız soluk bir yüz ve özensiz, taranmamış saçlar,
- Parmak arası ayakkabı ve terlikler,
- Çok yüksek topuklu ayakkabılar,
- Uggs,
- Deri pantolon ve etek,
- Spor ayakkabılar,
- File kıyafetler,
Erkeklerin giymemesi ve yapmaması gerekenler;
- Abartılı, resimli, desenli veya üzerinde yazı olan t-shirt veya sweatshirt,
- Kolsuz t-shirt,
- Şortlar, bermudalar, kısa pantolonlar,
- Kısa kollu gömlekle birlikte kravat,
- Abartılı jöleli saçlar,
- Terlik,
- Sandalet,
- Bakımsız,traşsız bir yüz,özensiz sakallar,
- Taranmamış saçlar,bakımsız ense,
Ayrıca önemli bir tüyo ; bir önceki gün giydiğiniz kıyafet ne kadar şık olursa olsun ertesi gün aynı kıyafetle işe gitmeyiniz.