İnsan mutlu olunca mı gülümser? Gülümseyince mi mutlu olur? Merak edilen konulardan birisi. Gülümsemenin insanlara yakıştığı aşikar ve insan psikolojisine olumlu etkileri yadsınamaz. Bilimsel temellere dayanan açıklamalar beni çok tatmin eder. Dolayısı ile Ron Gutman’ın gülümsemek hakkında yaptığı, bilimsel pek çok araştırmanın sonuçlarını paylaştığı konuşmasını dinleyince tespitlerini yazarak paylaşmak istedim.
Ron Gutman Kaliforniya Üniversitesi’ nde eski bir yıllıktaki öğrenci fotoğraflarını inceleyip o öğrencilerin hayatları boyunca gösterdikleri başarıyı ve hayat kalitelerini ölçmeyi hedefleyen bir araştırma içinde yer almış. Aralarında Gutman’ın da olduğu araştırma ekibi öğrencilerin gülümsemelerini inceleyerek her öğrencinin ne kadar başarılı ve ne kadar uzun süreli bir evliliği olacağını, standart mutluluk testlerinde ne kadar iyi sonuçlar alacağını ve başkalarını ne kadar etkilediğini tahmin etmeyi başarmışlar. Yıllıktaki fotoğraflarda gülümseyen insanların gerek kariyerleri, gerekse özel hayatları diğerlerine göre çok daha iyi geçmiş.
Bir başka çalışma ise Wayne Eyalet Üniversitesi’nde yapılıp 2010 da tamamlanmış. Araştırmada 1950 öncesi 1. lig oyuncularının beyzbol kartları incelenmiş. Araştırmacılar oyuncuların gülümseme genişliğinden ne kadar uzun yaşayacaklarının tahmin edilebileceğini bulmuşlar. Fotoğraflarında gülümsemeyen oyuncular ortalama 72.9 yıl yaşamış. Parlayan, geniş bir gülümsemesi olan oyuncularsa yaklaşık 80 yıl yaşamışlar.
Gotman’ a göre aslında hepimiz gülerek doğuyoruz. 3 Boyutlu ultrason teknolojisini kullanarak gelişmekte olan bebeklerin de güldüğünü görebilmek mümkün. Doğduklarında, bebekler gülmeye devam ediyor. Başlangıçta çoğunlukla rüyalarında. Hatta görme engelli bebekler bile insan sesini duyunca gülümsüyorlar. Aslında gülmek tüm insanların en temel ortak biyolojik özelliklerinden biri.
İsveç Uppsala Üniversitesinde yapılan bir araştırma size gülen birisine kızmanın çok zor olduğunu bulmuş. Zira gülümseme evrimsel olarak bulaşıcıdır ve bizim yüz kaslarımız üzerindeki kontrolümüzü ele geçirir. Bir gülümsemeyi taklit etmek ve fiziksel olarak denemek bize gülümsememizin sahte olup olmadığını anlamamızda yardımcı olur, böylelikle bize gülen kişinin ruh halini anlayabiliriz.
Charles Darwin evrim teorisi üzerine “Türlerin Kökeni”‘ni hazırlarken yüzle ilgili geri besleme tepkileri teorisini de kaleme almış. Darwin’in bu teorisi gülmenin sadece iyi hissetmenin bir sonucu olmaktan öte aslında tamda gülmenin kendisinin bizi iyi hissettirdiğini öne sürer. Darwin bu çalışmasında Fransız nörolog Guillaume Duchenne’nin yüz kaslarına elektrik şokları uygulayarak gülümsetmeyi deneyen çalışmasından faydalanmıştır.
Yine Almanya’da yapılan benzer bir araştırmada araştırmacılar FMRI görüntüleme tekniğini kullanarak gülümsemeyi sağlayan kasları bastırmak için yapılan Botox enjeksiyonunun öncesi ve sonrasında beyinsel aktiviteyi ölçtüler. Bulgular Darwin’in teorisini desteklemiş. Bulgulara göre yüzümüzle verdiğimiz tepki beyindeki duygusal içeriğin farklı şekilde işlenmesine sebep olarak bizim güldüğümüz zaman daha iyi hissetmemizi sağlıyormuş. Gülmek beynimizdeki ödül mekanizmasını memnuniyet uyandırıcı özelliğiyle bilinen çikolatanın bile boy ölçüşemeyeceği seviyede uyarıcı etkiye sahipmiş.
İngiliz araştırmacılar bir kez gülümsemenin beyinde 2000 tane çikolataya eşdeğer seviyede uyarıya sebep olduğunu bulmuşlar. Hatta aynı araştırma gülmenin beyinde nakit 50.000 TL kazanmak kadar uyarıcı etkisi olduğunu bulmuştur.
Gülmek stres arttıran kortizon, adrenalin ve dopamin gibi hormonların seviyesini düşürürken endorfin gibi ruh halini düzelten hormonların seviyesini yükseltir ve tansiyonu düşürür. Ayrıca gülmek diğerlerinin gözünde iyi görünmeyi sağlayabilir. Penn Eyalet Universitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gülmek seni sadece daha çekici ve kibar yapmakla kalmaz, aynı zamanda sana daha özgüvenli bir görünüm verir.
Ron Gutman konuşmasını tamamlarken insanlara şöyle sesleniyor; ‘’eğer kendine güvenir ve iyi görünmek istiyorsan, stresini azaltmak, yada evliliğini iyileştirmek, yada daha yeni bir sürü çok kaliteli çikolata yemiş gibi — ve hiç kalori almadan — yada yıllardır giymediğin bir ceketin cebinde 50.000 TL bulmuş gibi hissetmek istiyorsan, yada sana ve etrafındakilere daha uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamanda yardımcı olacak süper güçlere sahip olmak istediğin zaman, gülümse’’.
Kaynak: https://www.ted.com/talks/ron_gutman_the_hidden_power_of_smiling