Asansör konuşması denince akla gelen etkilemek ve satış yapmak aslında sadece bir benzetmedir. 1980 ve 90’lı yıllarda plaza kültürünün artmasıyla ortaya çıkan bu kavram kısa ve net bir iletişimi başlatmak için kullanılır.
Asansör beklerken kurulan küçük iletişimlerin iş birliklerine olan olumlu etkisi fark edildiğinde bu kavram iş dünyasına girmiştir.
Sevgili Ertuğrul Belen der ki: “Aslında asansör konuşması değil, konuşmaları vardır.” ve ekler: “Konum, zaman ve karşımızdaki kişiye göre bu konuşmaların içerikleri değişir.” Ve en önemli şeyin içtenlik doğallık olduğunu da ekler.
Business Network araştırmaları göre bir kişi günde 14 defa ayaküstü asansör konuşmaları yapıyor. Nerde derseniz, aslında fark etmeden birçok yerde, online toplantı öncesi ve sonrasında, çay-kahve molalarında, yemek aralarında, koridorlarda, asansörlerde, etkinlik ve seyahatlerde…
Birbirimize en çok “Nasılsın?” diye soruyoruz ve bakın iletişimimiz nasıl şekilleniyor.
‘İyi bir asansör cümlesi, iyi niyetli bir orta yapmak gibidir.’ Karşı tarafın sizinle bağ kurmasını kolaylaştırır.
Başka sık rastlanan asansör konuşması da, şirket içindeki ve şirket dışındaki ilk tanışmalardır.
Asansör konuşmaları sadece profesyoneller için değil, kariyerine yeni başlamış gençler için de geçerlidir.
‘Ne yapıyorsun?’ sorusuna “Öğrenciyim.” deyip susmak mı, yoksa “ABC üniversitesi finans bölümünde okuyorum.” demek mi daha etkileyici ve anlaşılır olur?
Hayallerinizi bugünle birleştirerek anlatın, nereye koştuğunuzu çevrenizdekilere hissettirin. Unutmayın insanlar size destek olmak isteseler de nasıl olabileceklerini bilmezlerse olamazlar.
Peki bir fikri anlatırken ne yapmak gerekiyor? Öncelikle sade olmak, fikrinizin hitap ettiği hedef kitlenin, bir problemine bir çözüm anlatarak başlamak gerekiyor.
Konuşmaya başlar başlamaz insanların ne anlatacağımızı anlaması değerlidir ve insanlığın dinlemesini kolaylaştırmalıyız, işte o zaman anlaşılmak için bir şansımız olabilir.
Asansör konuşmaları hayatın her yerinde:
▪ tanışırken,
▪ tanıştırırken,
▪ fikrini anlatırken,
▪ ayaküstü konuşmalarda,
▪ ve elbette dijitalde
Dijital asansör konuşmaları nasıl olabilir?
Mesela Linkedln gibi platformda birisini ağınıza eklemek istiyorsunuz; ona bağlantı talebinde bulunurken, onu neden eklemek istediğinizi açıklamanız etkili olacaktır.
Örneğin, “Ahmet Bey, finans sektöründen bir meslektaşınız olarak paylaşımlarınızı takip etmek benim için değerli olacaktır. Saygılarımla.”
Bu dijital asansör cümleleri çok değerlidir. Ayrıca profilinizin özet bölümünde sizin hakkınızda yazmanız için bir alan vardır. Buraların da geçmişten günümüze değil, bugün yaptıklarımızdan bahsederek başlamamız gerekmektedir. Ayrıca o noktaya nasıl geldiğiniz ve hedefinizi yazmanız etkili oluyor.
Asansör konuşmalarınızı planlamak doğallığınızı bozmaz ve doğallık oluruna bırakmak değildir.
Artık asansör konuşmalarının nasıl olması gerektiğini biliyorsunuz, ee hadi durmayın, kendi konuşmanızı hazırlayın
Etkileşimle Kalın
Yazan: Pelin Bozkurt