Liderlik gelişim programlarımızda okuma kısmında ilham veren kitapları okuyor ve kısa sunumlar yapıyoruz. Katılımcımız Sevda Sağlam tarafından okunarak gruba sunumu yapılan kitaplardan KEYİF AŞ, iyi hissettiren bir çalışma ortamı yaratarak insanları oldukça mutlu ve verimli hale getirmeyi başarmış bir organizasyonu anlatmış. İlham vermesi için burada sizlerle de paylaşmak istedik.
Sıra dışı şirketin adı MENLO. Edison’un ampulü icat ettiği MENLO Parkı’ından esinlenmiş ve bir ışık gibi başka şirketleri ve çalışanları da aydınlatan bir şirket. Şirketini tanımlarken burası da Edison’un laboratuvar ortamı gibi araştırmacı, keyifli insanlarla dolu diyor.
Önce şirketlerin işleyişine aykırı olan tüm tabuları yıkan mucidimizle tanışalım, RICHARD SHERIDAN. Richard Sheridan liseye yeni başlamışken bilgisayar ile tanışıp büyük bir aşkla bağlanıyor. Oyunlar geliştirip yazılımcı olma hayalini kuruyor, başarılı da oluyor. Büyük şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalışıyor, zamanla heyecanını yitirip sektörünü bile değiştirmeyi düşünüyor ancak o sırada işini değiştirmektense kendini değiştirmeyi sonra da şirket işleyişini değiştirmeyi düşünüp hayalindeki işin ete kemiğe bürünmüş halini oluşturuyor.
DENEY : Önce iki kişilik deney grubu belirleyip farklı bir odada 1 bilgisayarı ortak kullanmalarını istiyor çok değil üç hafta sonra deney grubunun nasıl eğlendiğini ve daha verimli olduklarını görüyor. Duvarların olmadığı büyük bir alan istediği için fabrikanın eski bölümünü temizletip artık herkesin orada çalışmasını istiyor. Bazılarının başka iş arkadaşlarıyla kendi programlarını paylaşmaları pek makul gelmese de yeni bir program üzerinde sadece o bölümde çalışıyor olma şartından dolayı kabul ediliyor. Sonuç şaşırtıcı, bir o kadar da güzel. Herkes daha hızlı, daha keyifli ve daha verimli ve diğerinin ne iş yaptığını öğrenmiş halde.
EKSTREM PROGRAMLAMA: İki kişilik gruplar iki haftada bir farklı çalışma arkadaşlarıyla yer değiştirip ortak çalışıyor. Herkes bildiği, öğrendiği ne varsa arkadaşına anlatıyor ve bunun sonucunda daha hızlı daha yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor.
40 SAATLİK İŞ YETKİLENDİRME KARTLARI: Hızlı kelimesini sık kullandım çünkü çok hızlılar hatta, ‘’HATAYI HIZLI YAP’’ diye şirketin kuralı var. Hatayı ne kadar hızlı yapıp fark edersen telafisi daha kolay oluyor. İki kişilik gruplara bir haftalık yani 40 saatlik iş yetkilendirme kartları, proje yöneticisi tarafından panoya asılıyor. Her gün bir senaryo kartı yapılıyor ve bir haftada o iş bitmiş oluyor. Erken bitiren olursa geride olan gruba yardım ediyor.
PERSONA VE ANTROPOLOGLAR: Antropolojinin anlamı insanlık bilimi, MENLO kendi antropologlarını yetiştirip üretecekleri yazılımlar için araştırma yapıp yazılımı kullanacak kişiler için nasıl kolaylıklar sağlayabilir nasıl faydalı olabilir bunu bulmalarında yardımcı olan gözlem ekibi kurmuş ve çok da başarılı olmuş. Persona ise yazılım için odak noktayı bulup bir nevi baş karakteri ve yardımcı karakterleri oluşturuyor, ve antropologlar personada baş personayı bulup ona göre yazılımların şekillenmesine yardımcı oluyor. Somut hale getirelim dersek bir düğün sitesinde antropologlar nikah salonlarına, düğün fuarlarına, kitapçılara gidip orada düğün için arayışta olan kişilerle görüşüyor, bu anne- gelin- görümce- kardeş oluyor, bunlarda ağırlık merkezi seçilip baş persona saptanıyor ve yazılım ona göre yapılıyor. Eğer anne daha çok ilgiliyse gelin 2. persona olup annenin de bilgisayar başında kolaylıkla gezinti yapabileceği bir site kuruluyor.
BEBEK-KÖPEK-İŞ BİRLİKTE: Önce denemek üzere Richard tarafından yapılmış bir uygulama ve bakılıyor ki olumsuz hiçbir yanı yok hatta müşterilerden bazılarının sırf bebek olayı olduğu için böyle bir ortamda ortak iş yapmayı çok isterim düşüncesi var, uygulama sürekli hale getiriliyor. Gürültü endişeleri yok çünkü zaten gruplar halinde çalışıldığı için oldukça fazla gürültü oluyor, köpekler de bu gürültüye ortak olup toplantılara bile katılabiliyor. Gerçi toplantılar ayak üstü 15 dakika tüm şirket halinde yapılıyor ve bitiyor tüm kararlar da alınmış oluyor.
HEY MENLO!: Şirket içi yazışmadansa hızlı olmak adına kime ne denecekse örneğin HEY CHUCK ya da tüm şirketi ilgilendiren bir konuysa HEY MENLO diye sesleniliyor kişi ya da kişiler işi neyse bırakıp sözlü mail(!) atan kişiyi dinliyor, geri dönüş sağlıyor ve işine dönüyor. Haa, şirket içi yazışma hiç mi yok tabi ki var ama önem derecesine göre sözlü ya da yazılı oluyor.
GÖSTER ANLAT UYGULAMALARI: Yaptıkları programların nasıl olacağını görsel uygulamalar ile herkesin hem anlayacağı hem de eğleneceği şekilde anlatılıyor, bu uygulamaya müşteriler de katılıp onay verip ya da olmamış diyebiliyor. Anlatırken şirketin sembolü haline gelen viking şapkaları da takılıyor.
İŞE ALIMLAR VE İK :İnsan kaynakları birimi yok, herkes İk cı gibi çalışıyor. Başvuru yapan adaylar yılda birkaç kez çağrılıp mülakata alınıyor, mülakatta ana okul öncesi becerilerine bakılıyor ( paylaşımcı mı, ekip ruhu var mı) sonra hayali bir projeyi kağıda dökmesi isteniyor eğer ondan da geçerse MENLO’daki çalışanlarla eşleşerek ekip olup beraber bir hafta geçiriliyor. Bu haftanın sonunda Menlo ekibine bu kişiyle ortak iş yapmak ister misin, iyi bir ekip arkadaşı olur mu diye sorular soruluyor ve yapılan değerlendirmelere göre iş alımı gerçekleşiyor.
Böyle rahat bir ortamda o kadar ciddi işler yapılıyor olması belki ütopik gelebilir ama Richard ve ekibi bunu başarmış çok da ses getiren bir şirket olmuş.Dilerim başka şirketlere ve insanlara ilham kaynağı olmaya devam eder.
Keyfi yakaladığınızda başarı da arkasından gelir ki keyif, mutlulukla kıyaslandığında daha kuvvetli ve anlamlı bir duygudur. Kalbiniz, nelerden keyif aldığını bilir. Siz ona kulan verin yeter.