İnsan, iş edinerek gerçekten iş arıyorsa her işsizlik mutlaka biter. Lakin uzun sürmesi zorlar. Uzamasında ise çökmüş haleti ruhiyenin de tesiri büyüktür.

Neyse, biraz kendime vakit ayırıp kafa dinlerim motivasyonu ile başlayan süreç, rutinde boğulma, yaşamın ıssızlaşmaya başlaması ve para problemleriyle kaygılandırmaya başlar. Evvela hep destek tam destek der aile. Yakınların sabırlı olma gayretine, gizlenmeye çalışılan öfke emareleri ise zamanla eşlik eder. Süre uzadıkça, bazı insanlarda iş arama edimi ve iş bulma isteği de azalır.

Kişi bazen kapasitesinin altında görünmeye çalışır. Çünkü “over qualified-fazla nitelikli” diye kaybetmekten korkar. Başvurulara cevap gelmez, nihayet mülakata davet gelir ama yine gerisi gelmez. Artan anksiyete görüşme performanslarının da giderek vasatlaşmasına neden olur. ‘Kadın eşsiz, erkek işsiz olmaz” gibi kafalara kodlanmış cinsiyetçi ve yanlış bakış açısı da bu işi erkekler için iyice güçleştirir.

İş bulunur. Ama bilincin ne altı kalmıştır ne üstü. Dünyanın en zor işi işsizliktir. Hallerinden anlamak ve destek vermek mühim bir sorumluluklar düşer ve sizin değerli önerileriniz ne olur bu zamanlar için?

Soruma İnsan kaynakları alanına uzun yıllarını vermiş olan Sevgili Olcay Baytan dan detaylı açıklamalar geldi. Aşağıdaki listenin iş arayanların hayatını kolaylaştıracağını düşünüyorum.

1. Panik Butonunuzu Kapatın
Şu anda sıfırdan başlıyoruz. Öncelikle an itibari ile iş arama sürecinizle ilgili yaşadığınız tüm olumsuzlukları aklınızdan silin. İç sesinizi susturmadığınız sürece beyniniz kendini kapatacak ve yeni bir şeyler düşünmeniz konusunda sizi engelleyecektir.

2. Zihninizi Rahatlatın
İster derin bir nefes alın, isterseniz biraz uyku çekin, ya da kendinizi dışarı atıp bir süre açık hava da dolaşın. Bir arkadaşınızla buluşup bir şeyler için (bitki çayı, kahve vb) Önce biraz rahatlayın.

3. Kendinize Sessiz Bir Çalışma Alanı Yaratın
Eve döndüğünüzde kendinize rahatsız edilemeyeceğiniz bir çalışma ortamı hazırlayın. Masanın başına
geçin. Sandalyenize dik oturun. Varsa bilgisayarınızı açın. Yoksa not defteri de olur. Renkli kalemlerinizi yanınıza almayı unutmayın.

4. Kendinize Sorular Sorun.
Yaşam amacımızın temelinde “Var olmak” yatar . Yaşam amacımızı bulduğumuzda hayat bizim için anlam kazanır. Yaşam daha tatmin edici kolay ve anlamlı hale gelir. Bu dünyaya kim olmak için geldim? Neler yapmak istiyorum? Nasıl bir iz bırakmak istiyorum? Ama lütfen bu soruların içinde kaybolup gitmeyin. Odaklandığınız konunun iş bulma süreciniz olduğunu unutmayın. Not defterinizi kullanmayı unutmayın. Mümkünse renkli kalemlerle notlarınızı detaylandırın.

5. Önceliklerinizi Belirleyin
Uzun süren iş arama dönemlerinde dikkatimiz dağılır. İşsiz kalma korkusu ile her işe başvurmaya çalışır ya da iş arama sürecinden uzaklaşabiliriz. Dikkatimiz dağıldığında yaşam amacımıza dönerek önceliklerimizi belirleyebiliriz. Sizin için öncelikleriniz 10’dan geriye; 10 = iyi bir iş , kariyer, sağlık ,aile ve spor , eğlence vb olarak gidebilir. Siz de isterseniz kendinize 10’dan geriye sıralayarak bir öncelik belirleme çizelgesi hazırlayabilirsiniz.

6. Sizi Engelleyen Korkularınızdan Kurtulun
NeGatiF duyguları çöpe atın. Atın, atın … “Benim elimde değil , param olsa kursa giderdim , zaten ben beceriksizin biriyim, ben yapamam, yeni bir görev her şeye yeniden başlamak çok sıkıcı” gibi söylemlerden kurtulun. PoZitiF duygulara yönelmek için kendinizi gerekirse zorlayın. “Hayatımın sorumluluğu benim elimde daha önce başardım yine yapabilirim, yeni bir görev benim için yeni bir amaç demek… “ Kendinize iş yaşamında başarılı olmuş rol modeller bulun ve onları takipte kalın.

7. Tutkunuzu Bulun
Nasıl bir iş’te çalışırsam kendimi daha mutlu hissederim? Bu madde daha çok kariyerinde değişiklik yapmak isteyenler için bence dikkate değer bir gözden geçirme sürecidir.
• Ofis ortamında , masa başında bilgisayarla çalışılan bir İK ’cı ya da muhasebeci
• Açık ofis ortamında kalabalık bir ekiple, sürekli telefon görüşmeleri ve toplantılara katılan (kurumsal iletişim uzmanı, pazarlama uzmanı ya da bir çağrı merkezi çalışanı
• İş seyahatlerinin yoğun olduğu farklı yerler görebildiğin sürekli farklı insanlara ve farklı kültürlerle bir arada olabildiğin turizmci ya da satış müdürü

8. Hedeflerinizi Oluşturun
Hedefler sizin konfor alanınız dışında ve zorlayıcı olmalıdır. Ne kadar çok kişi ile paylaşırsanız o kadar çok motivasyon desteği alırsınız. Ayrıca sizi vazgeçmekten alıkoyar ve güç verir. Hedeflerinizi nasıl oluşturacağınız kısmı oldukça kapsamlı bir konu olduğundan başka bir yazımın konusu olacak. Eğer isterseniz internetten ve pek çok kaynak kitaptan hedef oluşturma ile bilgiye ulaşabilirsiniz.

9. Kişisel SWOT Analizinizi Yapın (Öz Değerlendirme)

10. Mevcut Durum Analizi Yapın

11. Eylem Planınızı Oluşturun
Eylem Adımları sizi olmak istediğiniz noktaya taşıyacak pozitif durumları ifade etmelidir. Şimdi ben yukarıdaki tabloya göre kendimi 3 puan üzerinden değerlendiriyorsam 10 ‘a ulaşmak için neleri hayata geçirmem gereken Eylem Planlarım neler olmalı ? Tek tek yazın. En az 5 eylem planı yazarak başlayabilirsiniz.
Eylem Planı: Yabancı dil seviyemi 1 kur üste çıkartabileceğim internetteki ücretsiz kursları araştıracağım.
Ne zaman: Bu akşam saat 18.00 itibari ile araştırmaya başlayarak en geç 1 hafta sonra bir kurs seçip başlayacağım.

12. Kendi Senaryonuzun Baş Rolünü Siz Oynayın
Kariyerinde başarılı olan aktör ve aktrislerle yapılan röportajlarda , çoğunlukla benzer cümleleri duyarız “ hikayeyi okudum ve hikayeye inandım” diye başlar. Bir iş görüşmesine gittiğinizde onlara kendi hikayenizi anlatın. Siz kimsiniz? Neden oradasınız? Hangi becerilere sahipsiniz? Hangi davranışları sergileyerek o işi en iyi şekilde yapabilirsiniz? Daha önce neleri başarmıştınız? İş görüşmesine gitmeden en az 200 kez kendinize ve çevrenizde bulduğunuz herkese hikayenizi anlatın.
Siz kendinize inandığınızda başarı daima yanı başınızda olacaktır.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...