İnsanların birbirlerine duygularını açamadığı, yıllarca platonik yaşadığı günlerin insanıyım. O yıllarda iletişim kurmanın yolu yüz yüze konuşmak yada ev telefonu ile aramaktı. Çok memnunum bu dönemi yaşayabildiğim için. Üniversiteyi bitirdiğim yıl cep telefonu ile tanıştım. Ve yine aynı yıl internet ile teşrik-i mesaimiz oldu. Yıl 2016, teknolojik araçların gelişimi hızla devam ediyor, teknoloji bu kadar gelişirken hayatlarımız nasıl etkileniyor?
Kendimi kesinlikle telefon ve internet bağımlısı grubuna dahil ederek yazıyorum. Çünkü teknoloji bağımlılığının çok önemli bir tehdit unsuru haline geldiğini alenen görüyor ve hayatımdaki etkilerini fark ediyorum.
Siz de bağımlı mısınız? Aşağıdaki sorulardan 5 den fazlasına evet derseniz, bağımlılar alemine hoş geldiniz.
1. Uyuduğumda cep telefonum ulaşabileceğim yerde durur.
2. Sosyal medyayı hemen her gün kontrol ederim.
3. Cep telefonumu her zaman yanımda taşırım, sık sık kontrol ederim.
4. İş yerinde sosyal medya ve diğer uygulamaları kullanmaya vakit harcıyorum.
5. Cep telefonumu kullanmaktan günlük işlerime vakit ayıramıyorum.
6. Kendimi kötü hissettiğimde cep telefonumu kullanmak,internete girmek bana iyi gelir.
7. Başkalarıyla sohbette veya yemekte birlikteyken bile cep telefonumu sık sık kullanırım.
8. Cep telefonumu kullanmadığım, internetten uzak kaldığım zamanlarda kendimi kötü hissederim.
9. Kendimi bazen alakasız insanların fotoğraflarına bakarken ve paylaşımlarını incelerken buluyorum.
Teknoloji bağımlığının insan ilişkileri üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri olduğu aşikar. İnsanların iletişim halinde olmasının bu derece kolaylaşmış olması, normalde yapmaya ve söylemeye cüret edemeyecekleri şeyleri rahatlıkla gerçekleştirmeleri, insanların birbirinin hayatını yakinen takip edebiliyor olması, günlük aktivitelerin tamamında fotoğraf ve video çekimi kaygısı ile ana odaklanmaması gibi pek çok şey hayatlarımızdan çalıyor, garip sorunları beraberinde getiriyor ve bizleri mutsuz ediyor. ‘’Ankara saldırısına müdahil olan kişilerden bir şüphelinin annesi polise verdiği ifadede saldırıyı organize eden elebaşının yıllar evvel Keşan da komşu olduklarını, Vahit denilen bu şahsı 20 yıl görmediklerini ve geçen yıl oğluna facebook dan mesaj atarak onları bulduklarını anlatıyor’’ Bu tarz garip bağlantıların da kolaylıkla kurulmasına fevkalade elverişli bir ortam.
Keyifli tarafları olduğu kesin ama her şey de olduğu gibi teknoloji kullanımında da ölçüyü kaçırmamak ve amacının dışına çıkarmamak mutluluk ve ilişkilerin selameti açısından çok önemli.
Kültür analisti, psikolog Sherry Turkle nin TED için yaptığı bu konuşma teknoloji bağımlılığının hayatımıza olumsuz etkilerini harika anlatıyor. Sözü uzatmadan bu videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum. (Subtitles kısmında türkçeyi seçtiğinizde alt yazı gelecektir.)