Sabahları mutlu uyanmak için; İKİGAİ

İkigai, bir kişisel gelişim kitabı olup, diğer kişisel gelişim kitaplarından ayıran bazı özelliklere sahiptir. Kişisel gelişim kitaplarında yazarlar kendi bilgi ve tecrübeleri doğrulusunda insanları yönlendirme çalışmışlardır. Ikigai’de ise Hector Garcia ve Francesc Miralles tarafından yazılmış. Ve bir araştırma kitabı. Yazarlar Japonya’nın Okinawa adasında yaşayan insanların arasına karışmış uzun zamanlar onları takip etmiş, analiz etmiş ve bunun sonucunda elde ettikleri bilgileri bu kitaba konu edinmişlerdir.

Yazarların araştırmalarına göre, Okinawa’ da yaşayan insanlar dünyada en uzun yaşayan ve en mutlu insanları. Bunun detaylarına inildiğinde ise, stressiz bir yaşama sahip olmaları, sürekli egzersiz yapmaları, sevdikleri işi yapmaları ve işten emekli olmamaları (ölmek istiyorsan emekli ol ise mottoları) , her şeyin bir düzende olması, yemelerine ve içmelerine çok dikkat etmeleri (sebze, meyve gibi lifli gıdalar ağırlıklı), zinde kalmayı önemsemeleri ve kendilerini motive etme konusunda gelişmiş oldukları gözlemleniyor.
İkigai, “her zaman mutlu kalma” anlamına gelen bir kelime. Sabah yataktan neşeyle ve istekli kalkmamıza sebep olan şeydir aslında ikigai. Eksikliği depresyon nedeni. Zira insan hep anlam arayan durumunda. Eğer birileri bunun için bir sebebim yok diyorsa ikigai noktasını kaybetmiş ya da hiç bulamamış demektir. Peki ikigai noktasını nasıl bulabiliriz?

İkigai noktasını bulmamız için dört kümeye oluşturmamız gerekir.

1. Birinci kümeye sevdiğimiz işleri yazıyoruz.
2. İkinci kümeye yapabildiğimiz işleri
3. Üçüncü kümeye para kazandığımız işleri,
4. Dördüncü kümeye ise dünya için yararlı olan işleri sıralıyoruz.

Kümelerin kendi arasında kesişmesinde farklı anlamlar ortaya çıkıyor. Örneğin; sevdiğim ve yapabildiğim işler benim ‘tutkuyla’ yaptığım işler anlamına geliyor. Yapabildiğim işler ile bundan para kazanabildiğim işler benim ‘mesleğim’ anlamına, para kazandığım ve dünyanın ihtiyacı olan işler benim ‘uğraşım’ anlamına, dünyanın ihtiyacı olan ve benim sevdiğim işler ise ‘misyonum’ anlamına geliyor. Bunların hepsinden eşit ve yüksek miktarda pay alan şeyler bizim ikigai noktamızı oluşturuyor ve mutlu, uzun yaşamanın sırrı olan bu noktadan ayrılmamamız gerektiğini söylüyor. Eğer bizde yazarın anlattığı çalışmayı yaparsak ve ikigai noktamızı bulursak, yarın neye uyanmamız gerektiğinin farkına varırız ve daha sağlıklı bir iş ortamında kendimizi daha iyi hissederiz.

Eğer Ikigai’nizi bilmiyorsanız kendinize şu tip sorular sormalısınız:

1-Gerçekten ne yapmak istiyorum?
2-Tutku duyduğum, heyecanlandığım şey nedir?
3-Kendimi en iyi nasıl ifade edebilirim?
4-Neye yeteneğim var?
5-Yeteneğimi geliştirmek için neler yapmalıyım?
6-Anda kaldığım, dünyayı ve zamanı unuttuğumda ne yapıyorum? Bireysel bi’ şey mi bu, yoksa takım çalışması mı?
7-Anda ve akışta kaldığım zamanlarda yaptığım şey fiziksel mi, zihinsel mi?

Yaşımız kaç olursa olsun, ‘Bu saatten sonra olmaz’ yada ‘Yaş 70 iş bitmiş’ söylemlerini bırakıp önce nefes alma sebebimizi bularak işe başlıyoruz.

Mehmet Ata Akan& Hulya Mutlu tarafından kitabın özeti yapılmış ve sizlerle paylaşılmıştır.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...