Çoğu insan Aralık ayının bilhassa son günlerinde, hayatını muhakeme eder, memnun olmadığı huylardan kurtulmak isteğinin depreştiğini fark eder, geride kalan yılın muhasebesini yapar yeni yıl kararları alır. Lakin insanların büyük bir kısmı kendileri ile ilgili hiçbir değişiklik yapmadan hayatın değişmesini ve sorunlarının çözülmesini beklediğinden Şubat ayı gelmeden yeni yıl kararları rafa kalkmış olabiliyor. Şarkının birinin sözleri insanoğlunun isteklerim gerçek olsun ama ben çok yorulmayayım durumunu güzel anlatıyor; ‘’Evli olup bekar kalsam , çalışmadan zengin olsam, çok yiyerek zayıflasam, sevgilimden ayrılmadan her gün yeni aşk yaşasam’’ Bana, ‘’hayattan ne öğrendin diye sorsalar’’ cevabım ‘’ bedel ödemeden hiçbir şey olmuyor’’ olurdu.
Her insan zaman zaman hayatının saçını başını taramak bir düzene tabi olmak ister. Bunun için en uygun zamanlardan biri yeni yılın başlangıcıdır, yeni yıl kararları listesi de iyi bir araçtır. Ancak dilekleri sıralamak ve ummak yerine hedef koymak, küçük parçalara bölmek, gerçekleştirmek için yol haritaları çıkarmak faydalıdır zira dalından kopmuş kuru yaprağın akıbetini rüzgar belirler misali yeni yıl kararları savrula savrula gerçekleşmeden size geri döner. Geleceğe dair plan yapmak aslında sağlıklı bir ruh durumunun göstergesi. Ancak tüm planların 1 Ocak olan tek bir güne bağlanması, gerçekçi olmaması, gelecek yıldan olağanüstü beklentiler içine girilmesi, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya ve kişiyi kendi gerçekliğinden uzaklaştırmaya yol açabilir. Yeni yıla dair gerçekçi beklentiler, yeni yıl kararları kişinin yaşam kalitesini artırırken, hayalperest yaklaşımla yapılan değişiklikler ruhsal sorunların habercisi olabiliyor. Her ne kadar yılbaşı yeni bir başlangıcı ifade ediyorsa da, geçmişteki yaşantının bir anda silinip, yepyeni bir hayata başlanacağının düşünülmesi gerçekten hayli uzak, hayalci bir yaklaşım olur.
Yeni yıl kararlarınızı oluştururken size ilham verecek 10 madde yazdım. Anthony Robbins “Kişiler tembel değildir. Sadece, kendilerine esin kaynağı oluşturacak kadar güçlü hedefleri yoktur.” der. Robins’e göre “Kaderimiz kişisel hedeflerimizle biçimlenir.” Hangi hedefe odaklanacağımıza ve istediğimiz sonuçları gerçekleştirmek için ne yapacağımıza karar vermek, kaderimizi tayin etmektir. O zaman 2016 ya girerken kendinize ilham veren hedefler koymayı ihmal etmeyin. Hedefleri oluştururken aşağıdaki listeden istifade etmenizi tavsiye ederim.
- Yazmanın kinestetik enerjisine inanın. Yazdığınız şey ile aranızda bir akit oluşur. Hedeflerinizi mutlaka ama mutlaka yazılı hale getirin.
- Net, belirgin ve iyi tanımlar yapın. ‘’Bu yıl spora başlayacağım’’ yerine, ‘’ haftanın en az iki günü spor yapacağım’’ deyin. Temenni ile hedef birbirinden burada ayrılır. “sağlıklı bir yıl” isteğini yeni yılda spor yapmak, iyi beslenmek, sigarayı bırakmak, gereken sağlık kontrollerini ihmal etmemek gibi somut eylemler haline getirmek daha doğru bir yaklaşımdır.”
- Hedeflerin gerçekçi olması çok önemli. ‘’ Üç ayda İngilizceyi öğreneceğim’’ yada ‘’ Aynı anda hem sigarayı hem alkolü bırakıp bir de 20 kilo zayıflayacağım’’ şeklinde gerçekleşmesi zor hedefler koyar iseniz kolaylıkla vazgeçersiniz.
- Mutlaka bir zaman çizelgesi yapın ve gün, hafta, ay, yıl hedefinize paralel gidiyor musunuz kontrol edin zira eskilerin dediği gibi ‘’zurnada peşrev olmaz ne çıkarsa bahtına’’ anlayışı ile plana göz atmaz isek daha yılın başında havlu atmak kaçınılmaz olur. Ancak tarih saplantısı içine girip sapmalar olması durumunda psikolojik yıkım yaşamamalı. Mühim olan devam etmek.
- Henry Miller ‘’İnsanların çoğunu azından ayıran, inandıkları doğrultusunda hareket edememeleridir.’’ derken yapabileceğine inanmanın ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmış. Canı gönülden inanmak mühimdir.
- Destek alın. Bazen değiştirmek istediğiniz şey, bırakmak istediğiniz bir alışkanlık yada bağımlılık tek başına mücadele ederken sizi yorgun düşürebilir. Bu tür durumlarda uzman desteği almak işi kolaylaştıracaktır. ( Sigara, alkol, uyuşturucu türü bağımlılıklarda kurtulmak, kötü bir evliliği, ilişkiyi bitirmek, iş değiştirmek)
- Terk etmeyi bilin, terk etmeyi bilen kazanır. Kötü iş, eş, ilişki, ortak, arkadaş, lüzumsuz eşya temizliği yapmayı, sırtınızdaki fazlalıklardan kurtulmayı yeni yılın olmazsa olmaz hedeflerinden yapın.
- Bu yıl, yıllardır çocukların masrafı, evin kredisi yada arabanın taksiti gibi rutinler sebebi ile uzun zamandır ertelediğiniz ve yapmayı yada almayı çok istediğiniz bir şey için kendinize bütçe ayırmayı ihmal etmeyin.
- Ve yine bu yıl çok istediğiniz ama gözünüzde büyüttüğünüz bir şeyi öğrenmek için motive olun; araba sürmek, yüzmek, bisiklete binmek, kayak yapmak, yabancı dil öğrenmek, enstrüman çalmak.
- Yeni yıl kararları listenize kendinize iyi gelecek bir and içerek son verin, ve şunlar için kimseye değil, kendinize söz verin; ‘’Bu yıl boyunca insanları değiştirmeye çalışmayacağım, beklentilerimi azaltacağım, mükemmeliyetçi olmayacağım, sıradan sorunları büyütmeyeceğim, kusursuz bir insan olmaya gayret etmeyeceğim, değiştiremeyeceğim koşulları kabul edeceğim, sürekli haklı çıkmaya çalışamayacağım, kızgınlıkları içimde uzun süreli tutmayacağım, kavgaları büyütmeyip, küskünlüklerle kendimi cezalandırmayacağım’’.
- Değişimin kafada başladığını unutmayın. Siz kafayı değiştirin herşey çok güzel olur.
İyi seneler.