Çok iyi eğitim almış ama iş hayatında sürekli sukutu hayale uğramış bir arkadaşım bir gün ‘’ ya bazıları ne kadar şanslı oluyor,  iyi işlerde çalışıyorlar, güzel paralar kazanıyorlar, aşk hayatları yolunda. Kendime bakınca bahtsız bedevi den başka bir şey göremiyorum ‘’dedi. Ben de ona ‘’ sence bu insanlar bir şeyleri doğru yapıyor olamaz mı? Diye sordum.  Kesinlikle bazılarını kendi imajlarını haliyle karşı taraftaki algıyı şahane yönetmesini biliyor. Burada kast ettiğim asla insanların ideal bir profil çıkarıp ona göre kendini değiştirmesi değil. İnsanın en çekici ve etkileyici hali sahici kendisi olduğu halidir. Ancak her insanın pozitif ve negatif bir sürü özelliği vardır. Mühim olan objektif bir analiz yapıp aynaya bakabilmek olumlu ve olumsuz yönleri iyi yönetmektir.
Araştırmalar gösteriyor ki insanların “gördüklerine inanmaları”, tamamen insan beyninin biyolojik yapısıyla ilgili. California Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırma, insanların kararlarında görme duyusunun ağırlığının yüzde 85 olduğunu kanıtladı. Bir başka araştırmaya göre kullandığımız ses tonu, nasıl göründüğümüz, giysilerimiz, beden dilimiz, hatta renklerimiz bizimle ilgili ilk izlenimlerin oluşumunda kelimelerimizin içeriğinden daha çok önem taşıyor.
İmajın üç önemli ögesi vardır.Görünümünüz (Appearance),Davranışlarınız (Behaviour) ve İletişiminiz (Communication).
İşletme ve yönetim dersi alanlar şirketele uygulanan SWOT analizini bilirler. Ben eğitimlerde kişilere kendi swot analizlerini yapmalarını tavsiye ediyorum. Benlik saygısı, bireyin kendini kabul etmesi, saygı duyması, kendine güvenmesi ve inanması biçiminde ifade edilen düşünce, duygu ve davranışların bir bütünüdür. Birey kendini kabul ettiğinde kişiliğinin güçlü yanları ve eleştirdiği zayıflıklarının ikisiyle de uyum içinde yaşayabilir. Kendine saygı duyduğunda, insan olarak kendi kıymet ve değerini kabul eder. Saygı duyulan başka birine davrandığı şekilde kendine davranır. Kendine güvenin anlamı, toplumun bize yükledikleriyle yeterince uyumlu, davranış ve duygulardır.
Gereken Aşamalar;
 

  • SWOT Matrisi oluştururken 4 soru sorulur:
  • 1. Her bir güçlü yanımızı nasıl kullanabiliriz?
  • 2. Her bir zayıf yanımızı nasıl düzeltiriz?
  • 3. Her bir fırsatı nasıl değerlendiririz ?
  • 4. Her bir tehdidi nasıl bertaraf ederiz ?

SWOT ANALİZİ  YAPARKEN BİLHASSA SORMAMIZ GEREKENLER
İnsanlar üzerinde bıraktığınız ilk izlenimin etkileyici olduğunu düşünüyor musunuz?

  • Başkalarına göre ne gibi farklarım-avantajlarım var?(Eğitim,yabancı dil, sertifika programları, farklı beceriler, kullanılan programlar)
  • Beden diliniz nasıl?
  • Karşı tarafın üzerinde bıraktığınız algı nedir?
  • Gerçekten bir tarzınız,stiliniz olduğunu düşünüyor musunuz.?
  • Kıyafetleriniz, duruşunuz ve davranışlarınız ile verdiğiniz mesaj ne? Bu mesajlar tutarlı mı?
  • İmajınız,  içinde bulunduğunuz sektör, çalıştığınız kurum, pozisyonunuz, hedefleriniz ve sosyal yaşamınızla tutarlılık ve uyum içinde mi?
  • Vücut tipinize uygun giyindiğiniz düşünüyor musunuz?
  • Size en çok hangi tarz giyinmek yakışıyor?
  • İmajınızı nasıl güçlendirebilirsiniz?
  • İş ve sosyal yaşamınızda daha iyi görünmenin incelikleri ve ipuçları nelerdir

 
 

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...