Dünya var olduğundan beri çeşitli değişim döngülerinden geçti. İnsanlığın bugün geldiği teknolojik ilerleme dünyanın ve dolayısıyla insanın geçirdiği değişim döngüsünün bir sonucu. Atalarımız yaşam şartları gereği sürekli olarak değişime maruz kaldılar. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte insan kendi konfor alanında kalarak daha az eylemle daha çok şeyi elde etmeyi tercih etti. Sanayi devrimiyle başlayan bu süreç dijitalleşme ile de artarak devam etti. Bu bize konfor alanından hiç çıkmadan yaşamımızı devam ettirme şansı verdi. Yaşadığımız pandemi süreci aslında insanlara değişimin kaçınılmaz olduğunu ve buna insanların nasıl adapte olabileceğini gösterdi.
Değişime Karşı Nasıl Bir Tepki Vermeliyiz?
Bizler her ne kadar konfor alanından çıkmak istemesek de hayatımızda en az bir kere bu değişime maruz kalıyoruz. Yaşadığımız beklemedik bu değişimlere ise genellikle geçici çözümler üretiyoruz. Çeşitli ağrı kesicileri kullanarak, sorunun kökenine inmeden başkalarından aldığımız tavsiyelerle bu süreci geçiştirmeye çalışıyoruz. Değişime direnmek onu ya da görmezden gelmek yerine değişimin bize sunduklarını fark etmeliyiz. Hayatımızda değişim ve dönüşümlere alan açmalıyız ki değişime adapte olma yeteneğimizi kaybetmeyelim. Değişime alan açmak için yapabileceğimiz en güzel şey kendimizi farklı alanlarda test ederek kendimizi tanımak olacaktır. Kendimizi farklı alanlarda ne kadar denersek değişime karşı gösterdiğimiz direnç o kadar az olacaktır.
Değişimi Kabullenmek Ve Onun Bir Parçası Olabilmek İçin Ne Yapmalıyız?
1- Kaosun içindeki düzene güvenmeliyiz.
Dünya ve evrenin işleyişi kaos tarafından yönetilir. Şu an düzen olarak adlandırdığımız birçok sistem aslında bir kaosun sonucudur. Bizler gelecek hakkında tahminde bulunuruz ve buna göre eylemlerimizi yönetiriz. Ancak şuan attığımız her adım gelecekte farklı durumlara sebep olabilir. Dünya ve insan için değişim kaçınılmaz bir döngüdür. Bu yüzden hayatla mücadele etmek yerine hayatla dans etmeliyiz. Hayatta değişimin gelip bizi bulması yerine değişimin kendisi olmalıyız. Geçmişten günümüze dünyada fark yaratan, değer katan her insan değişimin birer parçası olmuştur.
2- Değişime ikna olmak için iyi bir nedenimiz olmalı.
İnsan yaşamı boyunca bir anlam arayışı içindedir. Kendi ile ilgili, bulunduğu konum ile ilgili bir anlam arar. Bunun temelinde ise aitlik ihtiyacı vardır. Bir topluluk ya da bir takım içerisinde güçlü bir nedeni olan, kendini bulunduğu yerdeki hikayeye ait hisseden kişiler değişimin bir parçası olarak potansiyellerinin çok üstünde başarılara imza atabilirler. Hayatımızdaki anlamları çoğu zaman konfor alanında kalarak değil değişime alan açarak keşfedebiliriz. Bu yüzden değişimi yaşadığımız bir zorluk, bir engel olarak değil de kendimize doğru yaptığımız bir yolculuk olarak görmeliyiz.
İnsanoğlu yaklaşık 10.000 yıldır doğadan kopmuş, kendini teknolojiyi geliştirmeye ve bunu hayatını daha kolay ve sorunsuz bir şekilde sürdürmeye odaklamış bir canlı. Her yeni çıkan teknoloji bize zaman kazandırma, işimizi kolaylaştırma, daha çok sağlık, fikir, fırsat vaat ederken teknolojinin bizler üzerindeki etkisi tam tersi oluyor. Seçeneklerin içinde kaybolmuş, kafası karışık, sağlıksız, yalnızlaşmış insanlar haline geliyoruz. Teknolojinin bizlere sunduğu bu kadar fırsat varken yolumuzu çizmekte zorlanıyoruz. Bu yüzden teknolojinin bizlere sunduklarının farkında olmanın yanında bilinç seviyemizi de yükseltmeliyiz. Barış zamanında bilinçli olursak savaş zamanında galip gelme şansımız olur.
Sevgili Sinan Canan Hocanın Bizlerle Paylaştığı İnsanoğlunun 5 Önemli Ayarı
1- Çok hareket
2- Az yemek
3- Gerçek ilişkiler kurmak
4- Stresi yönetmek
5- Sınırlarımızı zorlamak
Sevgili Sinan Canan Hocanın Bizlerle Paylaştığı Ve Mutlaka Okunmalı Dediği 3 Kitap
1- Bir Aklı Karışıklar İçin Kılavuz – E.F Schumacher
2- İnsan Vücudunun Öyküsü – Daniel E. Lieberman
3- Kaos – James Gleick
Sevgili Sinan Canan Hocanın Bizlerle Paylaştığı Ve Mutlaka Okunmalı Dediği 5 Film
1- Breveheart
2- Matrix
3- Contact
4- Pi
5- Organize işler
21. Yüzyılın Önemli Yetkinlikleri
1- Fail Olma Bilinci: Dünyayı Etkileyebilme, Değiştirebilme Bilinci
2- Sorgulama Yetisi
3- Durabilmek
Yazan: Gülsüm Kutlu