Meslektaşım Sevgili Mustafa Dere’ye Bordro süreci ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda blogum için yazdığı yazı için teşekkür ediyor, konuyla ilgili teknik detayları öğrenmek isteyenlerin dikkatine sunuyorum.

Bordro süreci, ne kadar mükemmel yaparsanız yapın en ufak hatanın hazırladığınız tüm bordroların anlamanı yitirdiği bir süreçtir. Bordro süreci başladığında;

  • Parametrelerin yani yasal tanımlamalar ve gelir vergisi tablolarının güncel olduğundan emin olunmalıdır. İlgili her ay için yasal mevzuat kontrol edilmelidir.
  • İlgili ayda işe başlayan tüm çalışanların sicil kartları açılarak sisteme tanımlanır. Artık yeni işe başlayan çalışanlarımız bordroya eklenmeye hazırdır.
  • Bordrosu yapılacak ayın genel puantajının ilgili ay için oluşturulması gerekmektedir. Bordro günleri burada tanımlanır. Kaç hafta içi, hafta sonu ve resmi tatil günü olduğu.
  • Genel puantajdan sonra bireysel puantaj oluşturulur. Bireysel puantajda personellerin devam durumlarına göre puantajları oluşturulur. Bu aşamada raporlu, ücretsiz izinli, yıllık izinli ve doğum izninde olan çalışanların bilgileri bordroya girilir. Eksik günü olan çalışanlar için eğer işyeri 10 kişiden az ise elden SGK’ya eksik gün bildirimi yapılır. İşyeri 10 kişiden fazla ise eksik gün bildirimi E – Bildirge üzerinden yapılır.
  • Bireysel puantaja eklenmesi gereken diğer bilgiler ise yan haklardır. Yan haklar prim, yol ücreti, yemek ücreti, yıllık izin ödemesi, kıdem tazminatı ödemesi ve ihbar tazminatı ödemesi olarak ana başlıklarda takip edilir. Ek kazançlar brüt olarak bordroya girilir. Eğer ek kazanç net ise brüte çevrilerek bordroya girilir.
  • Bireysel puantajda ek kazançlar girildikten sonra sıra ek kesintilere gelir. Ek kesintiler çalışanın maaşından yapılan kesintilerdir. Maaş avansı, ihbar kesintisi, icra kesintisi ve çalışandan yapılması gereken tüm özel kesintiler bu bölümde kesilir. Ek kesintileri net olarak girilir.

 

Bordro sürecinde işlem girişleri bittikten sonra kontrol süreci başlar. Bu süreç bir şefin yemeğini süslemesi gibidir. Artık bordolar servis edilme aşamasına gelmiştir. Son kontrolden sonra maaş ödemesi yapılır.

 

Kontrol sürecinde;

 

  • Ay içinde işe başlayan tüm çalışanların sicilleri açılmış mı? Normal veya emekli çalışanlar ilgili kanun maddelerine göre sisteme tanımlanmış mı? Başlama günleri doğrumu kontrol edilir.
  • Ay içinde işten ayrılan çalışanların işten çıkış günleri doğrumu? Tüm çalışanların alması geren tüm hakları bordroya yansıtılmış mı? İşten ayrılan tüm çalışanların SGK çıkış işlemleri yapılmış mı?
  • Eğer netten maaş ödemesi yapılıyor ise tüm ücretler olması gereken brüte dönüştürülmüş mü?
  • Tüm bordrolarda asgari ücret altında çalışan var mı? Brüt kazancı SGK tavanın aşan çalışanlarda SGK ya esas kazanç SGK tavanını geçiyor mu? Net maaş tutarında eksi bakiye veren maaş var mı?
  • Eksik günü olan çalışanların eksik gün sebepleri doğru mu?
  • Maşa eklenen tüm yan haklar ve maaştan yapılan kesintiler ilgili kesinti belgelerinden tekrar kontrol edilir.

 

Tüm bu kontroller sonrasında maaşımız banka hesaplarına aktarılmaya hazırdır.

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...