Tasarımcı düşüncenin ve tasarım süreçlerinin insan kaynakları alanına dokunuşu, iş süreçlerine dahil oluşu giderek yaygınlaşmakta.

Ve tabi bu da yöneticilerin, insan kaynakları profesyonellerin yönetim yaklaşımlarına ve iş süreçlerine pozitif anlamda yansımakta.

Deneyim tasarımı sadece markayı değil aynı zamanda insan yönetimi süreçlerini ve iç iletişimi de doğrudan etkileyen önemli bir faktör.

Bu noktada aday deneyimi tasarımı, çalışan deneyimi tasarımı işe alım sürecinde ve tabi ki işveren markasının yönetimi ve başarısında rol oynayan iki önemli parametre haline gelmektedir.

Aday Deneyimi; bir adayın iş başvurusu yaptıktan itibaren sonuçlanıncaya kadar geçen süreç içerisinde kurumla, ilgili yönetici ile iletişimi ve bu iletişim süreci içerisinde oluşan duyguları ve deneyimleridir.

 

Kurumunuzun çalışılacak en iyi yer algısını ve marka değerini müşteri deneyimi kadar çalışan ve aday deneyimi belirler. Aslında pozitif müşteri deneyimini de çalışanın ve potansiyel adayın duyguları, geri bildirimleri ve deneyimleri şekillendirir ve etkiler.

Aday deneyimi tasarımızın içeriği ve etkinliği, işe alım sürecinizi ve işveren markanızı olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Deneyimi tasarımı işte bu noktada işe alım ve işveren markası sürecinizde devreye giriyor.

Deneyim tasarımı ile sağlanan aday deneyimleri şu özellikleri taşıyor.

.İşlevsel
.Kullanılabilir
.Basit
.Keyifli
.Kalıcı ve güçlü izlenimler bırakan

İşe alım stratejileriniz ne kadar aday deneyimi odaklı?

İlk izlenim her zaman önemlidir. Kurum kültürünüzle uyumlu, doğru ve yetenekli potansiyel adayların sizi fark etmesi ve tercih etmesi işe alım stratejinizin etkin bir şekilde varlığı ile mümkündür.

Gelin aday deneyimi tasarımı sürecine dört önemli başlıkta kısaca değinelim:

1-İŞ İLANI TASARIMI

Yayınladığınız iş ilanı; anlaşılabilir, doğru ve net olmalı.

Unutmayın!

İlan tasarımı ve içeriği başvuru kararını doğrudan etkiler.Ve aynı zaman da kurum kültürünüzü de betimler.

2. KARİYER SAYFALARI VE MOBİL UYGULAMALARIN TASARIMI

Kurumsal web siteniz, kariyer sayfalarınız ve mobil uygulamalarınızın arayüz tasarımı ne kadar kullanıcı (aday) odaklı ise bir o kadar da kullanılabilir, işlevsel, keyifli ve memnuniyetle dolu deneyimlere yol açar.

Kurum kültürünüzü, çalışmalarınızı ve insan kaynakları politikalarınızı net bir şekilde yansıtması da önemli bir unsur tabi.

3.BAŞVURU SÜRECİNDE SADELİK

Kariyer sayfanızda yer alan başvuru formu uygulaması sıkıcı, uzun ve adayı kaçıracak, başvurudan vazgeçirecek detaylarla dolu olmamalı.

Örneğin; bir ad soyad, e-posta adresi, ön yazı için mesaj kısmı ve özgeçmiş göndermek için gönder butonu veya Linkedin platformu ile entegre bir şekilde adayın başvuru sürecini daha kolay hale getirecektir.

4. GERİ BİLDİRİM

Geri bildirim çalışma hayatımızın her alanında eksikliğini duyduğumuz bir olgudur aslında. Özellikle işe alım süreci içerisinde adayların en çok yakındığı ve maalesef ki başvurduğu kuruma karşı olumsuz tutum içerisine girmesine neden olabilecek önemli bir unsur.

Lütfen geri bildirimi önemseyelim ve içselleştirelim!

Yazar: Gökhan Yılmaz, Yazarın diğer yazılarını da okumak için linki ziyaret edebilirsiniz. https://gokhanyilmazhr.wordpress.com/

Yazar

Hacettepe Üniversitesi İİBF den başlayan gelişim yolculuğum yurt dışında aldığım uzmanlık eğitimleri ile devam etti. İngiltere South Essex Collage (işletme ve yönetim kursları) ve The Coaching Academy (kurumsal koçluk) ve Oxford Üniversitesi (Liderlik gelişimi ve yönetimi) programlarını tamamladım.

Yorum Yap

Kategoriler

Son Yazılarım

Bilişsel Çarpıtmalar
5 Ocak 2023
Nefes ve Meditasyon
11 Eylül 2022
McKinsey Teknoloji Trendleri – 2022
8 Eylül 2022

Son Yorumlar

Meryem

Deneyimlerinizi paylaşmanız ve bilmeyenlere yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle bazı insanlara dokunduğunuzdan emin...

Leyla

Kaleminize sağlık arkadaşlar.her şey Zihnimizdeki otomatik pilotu fark etmemizle başlıyor.

Resul Korkmaz

Hülya Hanım merhaba. Aksa için verdiğiniz Liderlik eğitimi ile ve bu makaleyi okuyunca ilk aklıma...