Sürekli iyileşmeyi tüm süreçlerinde olmazsa olmazlar arasına koyan şirketler durmaksızın yol alıyor. Bir hint atasözü ‘’İnsanın başkalarından ne kadar iyi olduğu değil, kendi eski halinden ne kadar iyi olduğu erdemdir’’ der. Bu yaklaşım kurumlar için de çok uygundur. Muhtar Kent bir röportajında ‘’ ben kurumda en çok kibirden korkarım , kibir bir şirketin kurum kültürüne sirayet eder ise biz çok iyiyiz yanılgısına düşmek kaçınılmaz olur’’ demişti. Bu değerlendirme son derece yerinde. Biz iyiyiz yanılgısına düşülen şirketlerde yaratıcılık azalır, girişimcilik körelir ve bir süre sonra rakipler tabanları yağlayıp çoktan yol almış olur.
Sürekli iyileştirmeyi şiar edinmeyen şirketler kan kaybetmeye mahkumdur. Kalitenin babası tabir edilen Deming in temel ilkelerinden birisi “üretim ve hizmetlerle ilgili sürekli olarak eksiklikler aranmalı ve iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır” Sürekli iyileştirmede şirketler üç temel konuya odaklanılmalı.
- Mevcut durumu yetersiz bulmak ve iyileştirmek istemek
- İnsan kaynaklarına odaklanıp, iş gücü kalitesini sürekli iyileştirmek
- Problem çözme tekniklerinden istifade etmek
Kusursuz sistem yoktur, her sistemin geliştirilmeye her zaman ihtiyacı vardır. Hemen her konuda şirketlerde sürekli iyileştirme projeleri üretilebilir. İş güvenliği, çevre, enerji tasarrufu, kaynakların etkin kullanımı, müşteri memnuniyeti, çalışan mutluluğu, eğitim, pazarlama konuları üzerine üretilen yaratıcı projeler ile pek çok yenilik yapılıp katkı sağlanabilir. İnsan kaynakları departmanları açısından da bu projeler yetenek yönetimi konusunda mesafe almak için şahane argümanlardır. Sürekli iyileştirme çalışmaları çalışanların içindeki potansiyeli ortaya çıkarmalarını sağlar, motivasyonu artırır.
Sürekli iyileştirme projelerine başlarken çalışanlara projelerin amaçları çok net anlatılmalı. Çoğu zaman doğru iletişim kurulamadan başlayan projelerde çalışanın algısı çalışan sayısının azaltılması veya tasarruf tedbirleri gibi algılanıp direnç oluşabiliyor. Sürekli iyileştirme çalışmalarının gelişi güzel ilerlemesine müsaade etmemek ve kişileri doğru şekilde seçmek sonrasında ise sürekli iyileştirme metolojileri ile ilgili eğitimler vermek gerekir.
Her işte olduğu gibi sürekli iyileştirme çalışmalarında da işin ezbere gitmemesi insanların bu işten elde edilecek kişisel ve kurumsal faydalar konusunda ikna olması oldukça önemli.